Откриха рядък запис от живо изпълнение на Стивън Зондхайм

Световноизвестният композитор пише Phinney's Rainbow на 18-годишна възраст

OFFNews 02 декември 2022 в 09:32 1718 0

Стивън Зондхайм

Снимка GettyImages

Стивън Зондхайм

Рядък запис от живо изпълнение на един от най-ранните мюзикъли на Стивън Зондхайм беше открит на лавица в американския град Милуоки.

Американският композитор и текстописец написва Phinney's Rainbow, когато е 18-годишен студент през 1948 г.

Зондхайм, който почина през 2021 г. на 91-годишна възраст, стана световноизвестен с либретото към мюзикъла на Ленард Бърнстейн West Side Story и мюзикъла Gypsy.

„Това е първият оригинален актьорски запис на шоу на Зондхайм“ - каза Пол Салсини пред BBC News, коментирайки открития при почистване на офиса си компактдиск.

Салсини е журналист и изследовател на музикалния театър. Той е основател и редактор на The Sondheim Review и дълги години преподава история на музикалния театър в Marquette.

„Забелязах, че има разстояние между няколко CD-та, погледнах рафта отдолу и открих, че този запис е паднал на следващия рафт. Буквално беше паднал през пукнатините“ - допълва Салсини.

Представлението е играно четири пъти в колежа "Уилямс" в Масачузетс и най-вероятно записът е направен от самия Зондхайм, а впоследствие е дигитализиран на компактдиск. Продължителността му е час и 20 минути и включва 19 песни.

87-годишният Салсини, който е и автор на мемоарите Sondheim and Me: Revealing a Musical Genius, казва, че е „мистерия“ откъде е дошъл записът.

Самият запис е любителски и качеството на звука не е добро. Някои думи са заглушени и има фонов шум, чести изблици на смях и аплодисменти.

Независимо от това изтъкнатият музикален учен Стивън Банфийлд е щастлив от появата му. „Всеки пълен запис на шоу на живо от 1948 г. е доста важен, те не са много. Винаги е важно да се види откъде е тръгнал един художник, към какво се е стремил, когато е бил млад“ - допълва Банфийлд.

На базата на този запис Банфийлд заключава, че може да открие "определени насоки" в някои от песните към песни, които се появяват в по-късни мюзикъли на Зондхайм, включително Sweeney Todd и Into the Woods.

Стивън Зондхайм е носител на рекорден брой награди "Тони" - осем. Първата си награда печели през 1962 г. за комедийния мюзикъл "Странна случка на път за форума" (A Funny Thing Happened on the Way to the Forum). Сред неговите мюзикъли са още "Суини Тод: Бръснарят демон от "Флийт стрийт" (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) от 1979 г. и "В гората" (Into the Woods) от 1987 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков