Откриха българския павилион на Международния панаир на детската книга в Болоня

OFFNews 08 април 2024 в 20:45 968 0

Откриха българския павилион на Международния детски панаир на книгата в Болоня

Снимка Откриха българския павилион на Международния детски панаир на книгата в Болоня

Откриха българския павилион на Международния детски панаир на книгата в Болоня

Българският павилион на 61-ото издание на Международния панаир на детската книга в Болоня беше открит днес. Официални гости са били Франко Кастелини – почетен консул на България за областта Емилия-Романя в Италия, Илия Лозанов – директор на Българския културен институт в Рим, Венка Рагина – председател на „Асоциация за култура и книжовност“, съобщават организаторите.

„Благодарим на всички, които участваха, съдействаха и помогнаха да се реализира този проект. На художниците – за предоставените илюстрации, за разговорите и споделения опит. На всички издатели, които ни се довериха и изпратиха материали и книги за изложбата в Болоня и последващото ѝ представяне в България. Признателни сме на институциите, които подкрепиха финансово инициативата – Министерството на културата, националния фонд „Култура“ и столична програма „Култура“. С тяхна помощ успяхме да реализираме достойно представяне на страната ни на книжния форум“, каза Венка Рагина в словото си.

Панаирът започва днес и продължава до 11 април.

Това е павилионът с най-голяма площ, който България е имала на изложението, съобщават организаторите. В пространството от 64 кв. м са представени няколко селекции от книги - нови издания от 2023 г., международно признати български заглавия от колекцията на немската библиотека The White Ravens, както и широка селекция от книги от последните десет години. В павилиона е представена и изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, която съдържа творбите на изтъкнати български художници.

Важната връзка между изложбата и селекцията от нови книги е представената на щанда колекция от класически издания. Селекцията от книги е на Зорница Христова, Валентина Стоева и Кристина Тужарова. Дизайнът на щанда е дело на Антон Стайков и Свобода Цекова, които са куратори на изложбата.

Павилионът разполага с места за провеждане на бизнес срещи между издатели и предлага информация за български книги, автори, издателства, преводачи, художници, форуми и организации, активни в сферата на книгоиздаването. На щанда ще се проведат две събития, насочени към чуждестранната аудитория от професионалисти. Тази вечер се открива изложбата с български илюстрации, а на 10 април ще бъдат представени програмите за превод и промоция на българска литература в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки