От днес София е кино! (програма)

OFFNews 12 ноември 2015 в 13:45 4886 0

Кадър от "Макбет".

Днес в Зала 1 на НДК точно в 19:00 часа започва един от най-престижните кинофестивали в България - Киномания.

Честта да бъде откриваща прожекция ще има добилата голяма международна популярност творба “Каръци” на Ивайло Христов (което и ще е единствена прожекция на филма за фестивала и в близко бъдеще в София, така че ви препоръчваме да дойдете).

Фестивалът ще продължи до 29 ноември и ще представи най-доброто то световното филмово изкуство от всичките континенти (където има кино). По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Сред акцентите от българската програма са и носителят на "Златна роза" от 2012 г. “Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев, “Докато Ая спеше”, “Жената на моя живот”, както и екранизираната приказка за деца и възрастни на Валери Петров “ПУК”. Документалното ни кино ще се представи от “Катя Паскалева. Последната роля” и последният филм на Иван Георгиев-Гец преди неговата кончина “Усмивките на българските кинокомедии”.

Най-новото от американското кино ще бъде представено с “Почти нормален” на Уди Алън, “Стив Джобс” с участието на Майкъл Фасбендър и “Rock The Kasbah” с участието на Брус Уилис. Ще можем да видим Фасбендър и в още една продукция - "Макбет" по "Шекспир, където ще му партнира Марион Котийар, а Бенедикт Къмбърбач ще изиграе на екрана "Хамлет" пред софийската публика.

5 филма от програмата на “Киномания” са сред номинираните за Европейските филмови награди, стана ясно вчера, когато бяха обявени номинациите - "Младост", "Моята майка", "Съвсем нов завет", "45 години" и "Казвам се Самба".

Ще видим и новия документален филм за легендарния Марлон Брандо - "Слушай, Марлон".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews