''Одисей'' на драматичния театър в Пловдив ще открие престижния MITEM

OFFNews 19 февруари 2024 в 16:45 986 0

''Одисей'' на Драматичния театър в Пловдив ще открие престижния MITEM

Снимка ''Одисей'' на Драматичния театър в Пловдив ще открие престижния MITEM

''Одисей'' на Драматичния театър в Пловдив ще открие престижния MITEM

Спектакълът “Одисей” на Драматичен театър-Пловдив ще открие един от най-престижните световни театрални фестивали - MITEM (Madách International Theatre Meeting) на 6 април в Националния театър в Будапеща, Унгария. Постановката на Диана Добрева е определена в официалния сайт на събитието като „зашеметяващ спектакъл“.

Мащабът и значимостта на пробива на българския театър и на Диана Добрева ярко се очертават на фона на цялостната програма на фестивала, включваща продукции на най-значимите имена в световната театрална режисура като Римас Туминас, Ян Фабр, Алесандро Сера, Теодорос Терзопулос, отбелязват от Драматичен театър-Пловдив.

Диана Добрева създава епичния спектакъл „Одисей“ като основно събитие при домакинството на Пловдив като „Европейска столица на културата“ през 2019 година. Представлението е носител на големите награди за спектакъл и режисура на Фестивала на античната драма „Стоби“ във Велес, Република Северна Македония, през 2022 година.

Преди година „Коприна“ - друг спектакъл на Диана Добрева и Драматичен театър - Пловдив, за първи път бе включен в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария и бе посрещнат с истинска буря от аплодисменти. Основната заслуга за успеха на постановката "Коприна" е на Добрева, която превръща невидими неща като безутешна мъка, непреставаща любов и саможертва във видими. Това коментира в интервю за БТА драматургът Александър Секулов, част от екипа на Драматичен театър-Пловдив.

Единадесетият Международен театрален фестивал MITEM е основан през 2014 г. от Атила Виднянски. Тази година много от гостуващите трупи ще черпят вдъхновение от древногръцкия митологичен театър. Кризите на 21-ви век подтикват артистите да търсят под руините на нашето съвремие колективното знание, което е било достъпно за всички в епохата на древногръцката трагедия, пише в програмата на фестивала.

Спектакълът „Одисей“ ще се играе в Голяма зала на Драматичен театър – Пловдив на 22 февруари и на 25 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки