''Одисей'' на Драматичен театър - Пловдив откри международен фест в Унгария с огромен успех

OFFNews 08 април 2024 в 15:07 911 1

''Одисей'' на Драматичен театър - Пловдив откри международен фест в Унгария

Снимка Пловдивски театър

''Одисей'' на Драматичен театър - Пловдив откри международен фест в Унгария

Спектакълът "Одисей" на Драматичен театър - Пловдив откри единадесето издание на международния фестивал MITEM (Madách International Theatre Meeting) в Будапеща, Унгария.

Публиката награди създателите на спектакъла с най-големия знак за зрителско внимание - “железни аплодисменти”, които се редуват с различна ритмика над десет минути, допълват от театъра.

След финала на спектакъла бе проведена среща с журналисти и публика с част от екипа: режисьорът Диана Добрева, авторът Александър Секулов, сценографът Мира Каланова, директорът на театъра Сюзанна Василевска, както и актьорите Константин Еленков, Симеон Алексиев и Маргита Гошева.

Фестивалният директор Атила Виднянски нарече спектакъла “Одисей” най-запомнящото откриване и връчи на Диана Добрева и Сюзанна Василевска почетни плакети.

„За мен беше огромно удоволствие да видя огромния успех на Пловдивския театър в Будапеща. Бил съм няколко пъти в София, няколко пъти съм режисирал в България. И на няколко пъти съм имал възможност да гледам постановките на Диана Добрева. Фактът, че Пловдивският театър успя да постави "Одисей" с толкова красива поезия, с толкова талантливи актьори - показва, че е изградена една прекрасна общност…“

Жолт Поцгай, писател, театрален и филмов режисьор, Будапеща.

„Влизам в ролята си човек, който докладва какво се случва след спектакъла на Диана Добрева и Пловдивския театър на международния престижен театрален фестивал MITEM в Будапеща, който беше открит със спектакъла им "Одисей".
На самата среща-разговор с публиката след спектакъла (аз толкова многочислено присъствие не съм виждала до сега на тези разговори) прозвуча, че това е най-запомнящото се и въздействащо откриване на този фестивал. От основаването му. А до тук са се изредили светила в световния театър.
Много от зрителите бяха разплакани, притихнали, замислени, провокирани от видяното, търсещи развълнувано отговор на много въпроси, спорещи по колоарите, взаимно прекъсващи се бързайки да намерят изказ за преживяното. И да сверят часовниците си.
От снощи валят съобщения на Месинджъра ми от колеги актьори, режисьори драматурзи, зрители, които ме познават, за да благодарят. За многопластието в спектакъла, благодарение на което са преживели нещо, което отдавна не са. За атакуването на всичките им сетива….“

Габриела Хаджикостова

Диана Добрева създава „Одисей“ като основно събитие за домакинството на Пловдив на инициативата „Европейска столица на културата“ през 2019 година. Представлението е носител на големите награди за спектакъл и режисура на Фестивала на античната драма „Стоби“ във Велес, Република Северна Македония, през 2022 година.

Преди година „Коприна“ - друг спектакъл на Диана Добрева и Драматичен театър - Пловдив, за първи път бе включен в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария.

Международният театрален фестивал MITEM е основан през 2014 г. от Атила Виднянски. Това е един от най- престижните и влиятелни форуми в Европа, който се провежда ежегодно в Будапеща, Унгария. Фестивалът се стреми да покаже на аудиторията си широка гама от най-престижните и новаторски режисьорски стилове, драматически жанрове и артистични подходи в европейския театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки