(НЕ)познатият чех

OFFNews 09 ноември 2023 в 15:12 680 0

cheh
конкурс (НЕ)познатият чех

Център за върхови постижения „Наследство БГ“ и вестник “Трета възраст” Ви канят днес на връчването на наградите от конкурса (НЕ)познатият чех. Домакин е Чешкият център в София. Началото е в 18 часа.

ЦВП „Наследство БГ” и вестник „Трета възраст“ се обърнаха към читателите на вестника с идеята да бъде съхранен споменът за онези по-неизвестни люде, напуснали родната Чехия, за да отдадат знанията си за просперитета на новата си родина – България. Помолихме читателите да разкажат лични впечатления за учителя чех, съученика, занаятчията на улицата. Историята на чехи, на които не са наречени улици, но споменът за тях се пази в стари фотоархиви и са част от семейната история на обикновения българин.

След Освобождението на България през 1878 г. в нашата държавна администрация постъпват 1726 молби от чехи и словаци, които желаят да бъдат назначени на държавна работа в градовете София, Пловдив, Шумен, Варна, Русе, Сливен, Свищов, Видин. Първият професионален зъболекар в България е чех. Чешката диаспора у нас е издавала собствен вестник и списание. Всички знаем бирената фабрика на братя Прошек, която е първата електрифицирана сграда в България. Освен нея фамилия Прошек създава и първия куклен театър у нас.

А българският лев и до днес се печата на машини от тяхната Първа столична печатница, съградена през 1879 г. и наречена по-късно „Придворна печатница“. Дори в сградата на Народното ни събрание е вложен трудът на инж. Георги (Иржи) Прошек, който се е бил на Шипка. Братя Прошек дават 260 000 златни лева за градежа за една от емблемите на София – Лъвов мост. Преди това Вацлав Прошек е проектирал и другата столична емблема – Орлов мост. Централна гара в София, Паметникът на Васил Левски, Варненското пристанище… В толкова български реалии е вплетена чешката нишка на братя Прошек. Дори първият интернационален таен революционен комитет в село Ябълково, Хасковско, е свързан с тях.

Превръщането на свободна България в модерна европейска държава дължим до голяма степен на онези известни и по-малко известни чехи, водени от панславянската идея и искрица авантюризъм. Вестниците по онова време дори са определяли феномена като „чешка културна окупация“.

Връчването на наградите от конкурса ще бъде предадено на живо от 18 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews