Министерството на културата е административно, а не корупционно блато

OFFNews 23 януари 2022 в 21:25 3475 2

Министерството на културата е административно блато. В него има сигнали, жалби и проблеми, които не са решавани с години, обяви министърът на културата Атанас Атанасов пред бТВ.

"Там има проблеми, които са входирани преди години, на които е много трудно да проследиш началото", съобщи Атанасов.

При предаването на властта предишният министър проф. Велислав Минеков каза на Атанасов, че ведомството е "блато, заразено с корупция".

Наследникът на професора обяви, че няма самочувствието след месец на този пост да е разкрил всички нередности, но посочи, че е запознат с неуредици, свързани с Националния фонд "Култура".

"Голямата картина ще е на фокус, защото искаме да свършим работа, която да създаде една стабилна основа", посочи Атанасов за работата си като министър. 

И допълни, че достъпът до култура е най-съкровената му цел, като даде пример със себе си. Атанас Атанасов се докоснал до театъра за първи път като студент, защото преди това не му била дадена тази възможност. Всичките му колеги обаче играели на сцена от деца.

"Човекът на този пост трябва да притежава едни добри мениджърски умения, отколкото да е на върха на изкуството в определена сфера. Надявам се, че точно в този аспект бих могъл да допринеса много за културата в страната", декларира министърът. Добронамереността му определено нямало да е единственото важно качество, но е едно добро начало.

Преди дни при представянето на екипа си Атанасов обяви три основни приоритета пред министерството - достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и възползване от богатото българско културно наследство. Екипът му бил мотивиран и има енергията да промени средата. По думите му сега в сферата има много проблеми, сред които той изтъкна COVID кризата, упадъкът на смисъла да си човек на изкуството и омаловажаването на творческите професии. Министърът заяви, че промяната ще изисква смяна на гледните точки и поглед към по-далечен хоризонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

24.01 2022 в 08:15

Въздишате по колоса Рашидов ли?

23293

1

Стефан

24.01 2022 в 04:55

Както разбирам, министърът владее един добър фейсбуков български, и абсолютно задължителният еврочиновнически.
Добро впечатление също така прави английската граматика в българските изречения.

Достатъчно тъпо ли го написах, в тоя стил?

Изчезвай, келеш безсловесен!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews