Картините на Цветан Василев няма да бъдат изложени в музей

OFFNews 07 април 2015 в 10:26 2813 0

Снимка БГНЕС

Koлекцията от картини на банкера Цветан Василев няма да бъде изложена в музей. За нея е създадено открито помещение, в което се съхранява и се пази по искане на Прокуратурата. Картините могат да бъдат изложени само с изричното съгласие на собственика, който и да е той.

Това обяви в ефира на БНТ министърът на културата Вежди Рашидов. Скулпторът, който е сред големите вложителите на КТБ, се надява чрез закони и контрол да се издирят и накажат големите виновници за ограбването на кредитната институция.

"Разграбването започна вече и трябва да има сериозен контрол, за да не се изгубят всичките ни пари", посочи Рашидов. "Аз си качих парите в интернет и много хора се забавляваха на мой гръб", допълни той. "Започнах на стари години да препрочитам детски книги. "Медената питка" е най-поучителната книга за политиците и Пипи Дългото чорапче също я препоръчвам", допълни скулпторът.

Министърът на културата разказа и за националния музеен комплекс в София "Квадрат 500".  Името дошло от наименованието на строителния парцел в картата на София.

"Българският Лувър" го кръстиха журналистите и вече се пазя от българските журналисти, за да не кръстят новия музей Пер Ла Шез (парижко гробище, където почиват много известни личности)", допълни гостът в студиото по повод проекта за музей на съвременното изкуство. "В новия комплекс хората ще могат да видят шедьоври, по-добри от западноевропейските произведения от онова време, които са стояли в мазета", посочи Рашидов. Откриването на музея ще бъде в чест на 24 май и ще се случи в рамките на месец май.

Скулпторът признава, че не се чувства много комфортно в ролята на министър, но подчерта, че е много отговорен човек и подхожда с дисциплина и по отношение на тази си отговорност.

"Уморих се да гледам как се решават съдби във Facebook. В социалната мрежа се решават съдби на правителства, паметници на културата, на музеи, скоро и на телевизиите ще се решават съдбата във Facebook", не спести критичните си бележки министърът на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика