Холивудските актьори призовават за стачка

OFFNews 13 юли 2023 в 14:02 930 0

Визията на синдиката на артистите и кинаджиите в САЩ странно напомня едни други визии от соц времена

Снимка Страница на SAG-AFTRA във Facebook

Визията на синдиката на артистите и кинаджиите в САЩ странно напомня едни други визии от соц времена

Преговорите за условията на труд и възнагражденията между холивудските актьори и филмовите студия се провалиха, като от професионалната гилдия обявиха, че единодушно препоръчват да се започне стачка, предаде Ройтерс. Както OFFNews вече писа, стачката на сценаристите повлече след себе си и недоволството на всички гилдии в бранша. Но докато у нас това са едни от най-нископлатените професии на пазара, в САЩ става дума за милиарди долари и синдикатите там не спят.

Ръководството на профсъюза на актьорите обяви, че националният съвет ще се събере по-късно в четвъртък, за да да гласува за прекратяване на работата.

Ако обявяването на стачка бъде одобрено, то актьорите ще се присъединят към филмовите и и телевизионните сценаристи, които спряха да работят в началото на месец май.

Както американската Гилдия на актьорите, така и тази на сценаристите, настоява за увеличаване на основното възнаграждение, гаранции, че трудът им няма да бъде заместен от изкуствен интелект и други.

Заради протеста на сценаристите американските вечерни телевизионни шоу програми излъчват повторения, прекъснаха снимките на повечето продукции за есенния телевизионен сезон и спря работата по високобюджетни филми.

Стачка на актьорите ще доведе до принудително преустановяване на работата по продукциите на холивудските студия и ще окаже по-силен натиск върху медийни компании да търсят решение, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика