Френска офанзива в БГ-шоубизнеса

27 ноември 2012 в 19:26 5923 0

Ели Раданова. Снимка: Dazibao Publishing off.site
Ели Раданова. Снимка: Dazibao Publishing off.site

Автор: Емил Братанов

Когато група „Немо” гостуваха в Музикалната кутия това лято, един от тях обърна специално внимание на работата им в студиото на „La Villa” и предрече, че нова /чужда при това/ компания идва у нас за да привлече български таланти от поп и роксцената. Разказаха за отношението, което там демонстрират и, че е впечатляващо. Не знам колцина са отметнали факта „на ум” с идеята, увеличаващата се конкуренция в бранша да донесе нова подкрепа и реални ползи за артистите ни /както дори писахме в ОффНюз след участието на „Немо”, а – разбира се – още пазим и записа от предаването/.

В края на юни французите вече се бяха представили на медиите, за половин година каталогът им с артисти и готовите парчета и клипове вече направиха възможна „Вечерта на звездите” в понеделник в София Лайв клуб.

Събитието бе посетено от много и емблематични имена от БГ-сцената, медии и хора от гилдията. Може би на някои не им се вярва още, че се отваря нова възможност, а други /защо не?/ да са намислили да им се представят и кандидатстват за място под лейбъла. Dazibao Publishing обещават май нещо различно от статуквото, познато у нас само като „Профон”/”Музикаутор” или – както колегата ми Румен Янев уточни между две групи на живата сцена – „онова, което прави Митко Пайнера”.

Защото, колкото и организирани артисти/изпълнители и творци да са доверили правата си на опеката на тези две организации, толкова и недоволни има. Другият път е – не членуваш там, подписваш с лейбъл и той не само ти създава условия за работа и развитие, продава те и те налага, но и ти отчислява точно, каквото си изработил – защото си във „витрината му” и всичко е значително по-прозрачно. И се „оправя” вместо теб с другите на пазара. Може би. Поне това заяви в приветствието към участници и гости в началото на „звездната вечер” на Dazibao Publishing шефът-домакин /но пък гост в България/. От нашите места не го чухме добре, хубаво че имаше превод, но бе обявено, че нещо вече е продадено на запад. А и са готови първите клипове на почти всички от листата на компанията – и ни ги пуснаха. /С Румен установихме, че – е, лично на нас, знае се, че сме пристрастни – рокът ни е „малко” малко. А нещата като звук и визия са достатъчно в „бонтона” на европейската музикална актуална картина. И е обяснимо: споменаха, че работят с известни професионалисти, наложили се в „аудио дизайна” далеч извън Франция./

Не съм бил гост на първата им пресконференция, затова разрових из Мрежата. Най-важното е и амбициозно /и отразено/: "В България няма утвърден пазар на изкуство, но ние искаме да сбъднем пътешествието от раждането на една идея до реализирането и представянето й пред публика", казва пред Св.Тодоров за „Дневник” българската художничка и поетеса Ирина Баткова, част от екипа на проекта, ориентиран към максимално много разновидности на изкуството. "Вече не е достатъчно просто да изкараш картините от ателието и да ги вкараш в галерията. Dazibao Publishing, която тя определя като „завършена структура", обединява три сектора. Това са звукозаписните студиа La Villa, социалната мрежа Propagandart, която ще бъде посветена изцяло на изкуството, създателите му и възможността за показване на творби, мултимедийната платформа Clan, под чиято шапка ще излиза месечно списание, чийто първи брой е вече представен, онлайн радио и уеб телевизия. На фокус ще бъдат както български, така и чуждестранни творби и културни събития, като се планира версия на сайта на английски и френски език.”

А французинът Лоран Оливие /негов е проектът за звукозаписните студия/ казва в същия материал, например „че в студиото, което е предназначено за филмови продукции, вече се работи по няколко документални заглавия и има голям интерес. И, че те не искат да конкурират останалите български студиа, а да запълнят една празнина в местния пазар.” Проектът наистина обира овации с намеренията си /засега/, още през юни Компанията Dazibao Publishing ги заявява като „новия дом на изкуството“. Овации събраха и излезлите на живо изпълнители в клуба в понеделник вечер.

Каталогът им е в процес на попълване. Има от всичко помалко и стилово е широк още от „първата си страница”. Тук са утвърдените вече по-млади и по-стари „Немо” /постоянство и професионализъм в новата клубна лайв-сцена/ и Ерол /енергичен и забавен не по-малко от преди/ с новия си проект „Генерал Кисело Мляко” – а на сериозно: “General Yogurt”, основан тази година за продължаване на линията на типично ероловия балкански-денс-хоп-пънк. За електронното списание той казва, че „генерала” е „неосъществената „Уикеда”.

Тук е и пианиста и композитор Стратия. Пишещият тези редове го е „срещал” преди десетина години в хартиеното списание Az. Които не помнят: първи сингъл “По-близо” и печеливша втора песен “Платонично”, донесла му наградата “Златна нота” и "Дебют на годината". Първи албум “Не вярваш ли?” /2004/. За „Клан”-ът той споделя: „Никога досега не съм бил толкова вдъхновен. Чувствам се изключително комфортно в това, което правя. Много съм щастлив, че в Dazibao нямам никакви стилови ограничения, че всичко, което чувствам, мога да изразя свободно и да реализирам това, което искам.” Real Love  е първия проект, който Стратия реализира с тях. Какво повече може да иска един артист от лейбъла си…

От вече прочулите се най-млади в „дадзибаото” /точно тяхното поколение едва ли знае, че това е китайски стенвестник/ са прибавили името си и алтернативните GoWeek. Основана през 2009-а, членовете й са с музикално образование и частни школи / двама от тях са приети в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”/. Казват, че „Всичко, което човек вижда, чувства, чува и мисли всъщност са вълни с определена честота. Това е животът – красива безкрайна музика”.

Прибавяме и „СкандаУ” – преди да се прочуят в „тубата” с парчето с кутиите от телевизори и радиоапарати „ТВ и Радио /батенце/”; имат участие във втория сезон на ТВ шоуто „България търси талант”, където стигат до полуфинал. Те пък са в типичното за млади хора лоно на хип-хопа, което оцветяват и с фънк-ритмика.

От онези, които май тепърва ще трупат записи, слава и публика, споменавам имената на Марина Кискинова /с музикално училище, сега студентка в класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ/. Достигналите Топ6 и наречени „най-успешен експеримент” в “X Factor” момчета от Voice of Boys /пилотен сингъл “Само твоите сълзи” от края на юли т.г./. Marteen&Daze са други млади хип-хоп и RnB изпълнители , чиито истински имена са Мартин и Владислав /съществуват като творчески тандем от 2011, дебют с видеоклипа “Промяната си ти”/. Има и още...

Това беше. С размисли от понеделнишката „вечер на звездите” на „Дазибао” в една оптимистична посока и малко сарказъм за конкуренцията от съществуващото кредо в т.нар. български „шоубизнес” – обещаваме да следим какво се случва и нататък. Пък, ако им трябва музикално радио, „от стара коза – водещи” и предана онлайн аудитория – можем и ние да помогнем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки