Алпийски рог с дължина 3 м ще свири в зала ''България'' на 16 март

OFFNews 02 март 2023 в 12:40 1863 0

Карло Торлонтано

Снимка Софийска филхармония

Карло Торлонтано

На 16 март в зала "България" ще се състои концерт, какъвто рядко можете да гледате.

Вместо традиционните солови инструменти като цигулка, пиано, виолончело на сцената музикантът Карло Торлонтано ще солира на триметров алпийски рог.

Уникалният инструмент ще бъде част от две произведения - Sinfonia Pastoritia от композитора Бернд Алоис Цимерман и The Great Horn of Helm от Джовани Д`Aкиля.

Диригент е известната вече и у нас италианска маестра Джанна Фрата, която ще поеме палката на Софийска филхармония за този уникален концерт.

Алпийския рог е натурален инструмент. Изработва се от смърч. Дънерът съхне 9 години, а след това се реже на дъски. Фунията на рога се прави от цяло дърво, като отворите се изработват отделно по доста сложна технология, а след това се слепват. Останалата дължина на рога се оформя на части, които после се свързват чрез штифтове. Дължината е 3 или 4 метра и тя определя тоновата му височина.

Алпийският рог е феноменален с огромната си дължина и твърде ограничения си регистър. Познат е от поне 2000 години, като се е използвал най-вече в Алпите за предаване на определена комуникация между отдалечените със стадата си пастири. Днес алпийският рог се използва най-вече в музикални произведения. 

Солистът Карло Торлонтано работи дълги години като соло валдхорнист в Симфоничния оркестър на RAI-Италианската радиотелевизия и в Teatro di San Carlo в Неапол. Той посвещава по-голямата част от времето си на популяризиране на алпийския рог в класическите концертни зали. Със своя инструмент той е партнирал на много симфонични и камерни оркестри в Азия, Австралия, Европа, Северна Америка.

Карло е свирил като солист в някои от най-престижните концертни зали и международни фестивали в света, като Моцартеум - Залцбург, фестивалите в Брисбейн, Прага, Мейн Моцарт фестивал в САЩ, залите на Берлинската филхармония, Salle de Concert Pollak в Монреал, Варшавската филхармония, „Лисински“ – Загреб, Gran Teatro de Cordoba, Белградска филхармония, Casa da Música в Порто, Бетовен хале в Бон и др.

В програмата, освен двете произведения за алпийски рог, е включена и сюитата на руския авангардист Алфред Шнитке "Гогол сюита". Творба, изпълнена с абсурден хумор и така характерната за Шнитке полистилистика, в която можете да намерите както алеаторика, додекафония и четвърттонови наслагвания, така и цитати от лекия жанр, от различните музикални епохи.

Билети са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков