Фен на Евертън и голям приятел на Украйна трогна света на футбола

OFFNews 01 август 2022 в 14:39 2332 0

Пол Стратън

Снимка Принтскрийн

Пол Стратън

Трогателна история за фен на Евертън и голям приятел на Украйна нашумя в последните дни. Бившият полицай Пол Стратън, който в момента работи в градския съвет на Ливърпул, се появи на терена по време на приятелския мач между “карамелите” и Динамо (Киев), за да изпълни дузпа.

Той дори получи указания от мениджъра Франк Лампард как да бие и в крайна сметка успя да порази вратата на киевчани за крайното 3:0. Преди това Дуайт Макнийл беше оформил дубъл.

Споменът от този момент ще остане със сигурност завинаги в паметта на Стратън, който привлече вниманието с постъпката си в началото на пълномащабната военна агресия на Руската федерация срещу съседна Украйна. Вместо да си почива по време на отпуската, той и брат му се качват в колата и пътуват 2000 километра до полския град Пшемишъл, където са настанени стотичи украински бегълци от войната, основно майки с деца, тъй като мъжете са на фронта.

“Не можех просто да стоя и да гледам отстрани този ужас, трябваше да направя нещо. Пък и плановете ми за отпуската не бяха нещо особоно - щях да ям чипс и да гледам Нетфликс”, спомня си Стратън.

В пограничния полски град той се среща с кмета и пита как да помогне. Казват му, че е добре да купи шоколади за децата, защото това ги карало да се усмихват и да забравят ужасите.

Братята опразват рафтовете на местен супермаркет и раздават закупеното за две минути.

“Децата бяха толкова вежливи и възпитани. Всяко благодареше. Повечето все още не осъзнаваха какво преживяват. Подарихме също и четири лаптопа и се опитахме да им помогнем да си осигурят бърз интернет. Поляците са забележителни хора, пример за цялото човечество. Улиците в града бяха пусти, защото всички работеха като доброволци. Хората имаха отчаяна нужда от пари, шофьори и преводачи”, разказва още бившият полицай.

Действията му не остават незабелязани в родината му. Изпълнителният директор на градския съвет на Ливърпул Тони Ривс хвали своя сътрудника като пример за държавен служител.

“Всички се гордеем с него. Невероятно е това, което прави, за да помогне в тази тежка за украинците ситуация”, коментира Рийвс.

Така се стига до вечерта на 29 юли, когато Стратън получава признание за благотворителната си дейност, което никога няма да забрави. 30 000 души на стадиона се изправят на крака да го аплодират при влизането му в игра на мястото на Деле Али, а той отпразнува попадението си като истински професионалист, като падна на колене пред трибуните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!