Васил Терзиев и депутати от ПП-ДБ внесоха сигнал в Европрокуратурата за ремонти в София

OFFNews 23 октомври 2023 в 16:27 1754 1

Васил Терзиев и Надежда Йорданова

Снимка

Кандидатът за кмет на София от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)” Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установените нередности в голяма част от ремонтите в София. Те са описани в детайли в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Заедно с него бяха народните представители от ПП-ДБ Надежда Йорданова и Искрен Митев, както и кандидатите за общински съветници на местната коалиция ПП-ДБ (СС) Иво Божков и Димитър Шалъфов.

Според доклада в половината от проверените обществени поръчки на Столичната община за периода 1 януари 2018 г. - 31 декември 2021 г. за ремонт на централната градска зона има съществени нарушения, както и установени индикатори за измама.

“Заради тези закононарушения като минимум ще бъдат спрени средства по все още неизпълнените договори. А по зле изпълнените – парите ще подлежат на връщане. Предстои да видим дали тези финансови загуби и репутационни щети за българската държава и Столичната община ще имат и други последици” каза Васил Терзиев. 

Докладът на АДФИ установява редица закононарушения и изкривяване на процедурата в полза на определени фирми при избора на изпълнител на строителни работи и услуги в центъра на София.

“Нашата задача и основният ни приоритет след местните избори ще бъде да рестартираме системата така, че порочните практики за избор на все едни и същи "най-можещи и знаещи" изпълнители да бъде прекратен. Да има реална конкуренция на идеи, качество и най-вече контрол за тяхното изпълнение”, добави Терзиев при внасянето на сигнала.

Процедурите и договорите разгледани в доклада на АДФИ се отнасят за Централна градска част на град София - Зона 4, включваща изграждане, възстановяване и обновяване на следните обекти: пл. „Народно събрание”, бул. „Цар Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска“, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище, градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, райони ”Средец” и „Оборище”, Столична община.

Проверени са шест процедури по реда на Закона за обществените поръчки, седем договора за възлагане, както и изпълнението на договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Органите на АДФИ установяват редица нарушения в три от шестте проверени процедури, а проверката на изпълнението на седемте договора установява нарушения в четири от тях.

Няколко примера: В три договора на обща стойност близо 22 млн. лв. с ДДС, не са защитени финансовите интереси на възложителя. В два от тях не е предвидена гаранция, обезпечаваща авансово преведените средства. При третия договор е допуснато възстановяване на дължимия аванс в размер на 2,5 млн. лева по сметка на Столичната община четири месеца след изтичане срока на валидност на банковата гаранция за авансово преведени средства и след прекратяване на договора.
В един от проверените договори на стойност 21,5 млн. лева също е установен индикатор за измама, тъй като мотивите за прекратяването му противоречат на представените в хода на финансовата инспекция документи. В същия договор е установено, че от страна на Столична община, строителният надзор и външният консултант не е осъществяван контрол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!