ВАС отхвърли жалба на Фандъкова, тя ще поръчва бюлетините за вота в Младост

OFFNews 13 октомври 2016 в 13:57 2694 1

Снимка БГНЕС - архив

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поръчва отпечатването на бюлетините за кметската надпревара в столичния район "Младост" на 6 ноември. Върховният административен съд отхвърли жалбите на Фандъкова и ГЕРБ, които оспорваха това решение на ЦИК. 

Делото се гледа вчера, решението, с копие от което OFFNews разполага, все още не е публикувано официално. В мотивите му магистратите признават, че според Избирателния кодекс ЦИК трябва да извършва свързаната с бюлетините дейност и в този смисъл "са основателни доводите на двамата жалбоподатели в тази насока". "Независимо от това решението на ЦИК не е незаконосъобразно", твърдят съдиите. Според обясненията им оспорваната точка 24 от решението на Комисията от 8 октомври се препраща към друго решение на ЦИК от 28 януари тази година, но само относно "условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, но не и към отпечатването на хартиените бюлетини". 

По време на заседанието вчера Росица Матева от квотата на БСП в ЦИК поиска към делото да бъде конституиран и Министерски съвет, но магистратите отказаха. 

Не искаме съмнения за опорочаване на изборите, обясни Цветомир Паунов, лидер на ГЕРБ-София. В ролята си на адвокат шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов подчерта, че ЦИК превъзлага своя дейност. 

Йорданка Фандъкова: Притеснена съм за вота в Младост

Изключително притеснена съм от начина на провеждане на изборите в район „Младост“. Това каза кметът на София Йорданка Фанъдкова по време на представянето на нови 5 трамвая, които ще се движат по линия № 1, във връзка с провеждането на президентски избори и избори за кмет на район „Младост“, съобщи Фокус. Фандъкова допълни, че при гласуването в „Младост“ ще има затруднения.„След като ЦИК взе решение да бъдат провеждани в две отделни секции изборите за кмет и за президент, и гласуване на референдум и ние като организиращи изборите, спрямо решението на ЦИК, изпратих екип, който огледа всички изборни секции“, обясни Йорданка Фандъкова. "Длъжни сме да изпълним решенията на ЦИК, но искам да предупредя всички граждани, че за съжаление във всички случаи ще трябва да се стои на две опашки, когато човек гласува на двата вида избори", допълни тя. Фандъкова посочи, че общо в 10 училища в „Младост“ се гласува в 125 секции, а сега секциите стават 250 . Оказа се, че в 9 от училищата е възможно да бъдат разположени секциите една до друга и да се отговори на това решение, но в 10-тото това не е възможно“, уточни тя. „Затова писах писма, поисках и проведох среща с голяма част от ЦИК, на която изразих своите притеснения и поисках решение“, посочи кметът. „Решението на ЦИК е там, където това не е възможно, да бъдат в две съседни класни стаи и където стаите не се достатъчни да се провежда във физкултурни салони, столови, което е много неудобно и притеснително“, каза още Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

13.10 2016 в 14:59

... обясни Цветомир Паунов, лидер на ГЕРБ-София.

Какво е това разхайтване? Как може така? Ше го прочете баци и ше развалите достлука. Малко повече отговорност трябва да проявявате!
Напишете там "председател на софийската организация на герб", "шефа на градския комитет на партията"...
Лидер на герб е... много добре знаете КОЙ!