Фандъкова ще води ЦИК на училище, за да решат за секциите в "Младост"

Кметът на София предупредила още през септември за хаос на вота

OFFNews 10 октомври 2016 в 15:16 4510 0

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще води членове на ЦИК по училищата в Младост, за да накара комисията да вземе смислено решение за броя на секциите за изборите там. 

Фандъкова е провела среща с ЦИК в петък, за да настоява за решения по две теми във връзка с организацията на изборите на територията на район „Младост“ на 6 ноември.  

Първата е именно за начина на разполагането на избирателните секции в района. Със свое предходно решение ЦИК е приел, че на територията на „Младост“ следва да функционират отделни секционни избирателни комисии за изборите за президент и национален референдум от една страна и за изборите на кмет на района от друга. Това означава заедно със 125-те съществуващи секции да бъдат разкрити още толкова, или общо 250 секции. С оглед подготовката на секциите, още на 21 септември Столична община изпрати до ЦИК писмо, в което предупреждава, че сградният фонд на училищата, в които са разположените секциите, не е достатъчен затова те да бъдат дублирани. До ЦИК е изпратена и пълна информация за стаите, с които разполага всяко училище на територията на района.

Въпреки писмата и изпратената информация, не последва решение или указание от страна на ЦИК. След срещата на кмета, беше дадено уверение, че ЦИК ще разгледа въпроса отново и ще излезе с конкретно решение за организацията. На комисията беше предложено Столична община да помогне в организацията на посещение на място, за да могат членовете й да се запознаят с фактическата обстановка, въз основа на която да вземат решение.  

Втората тема, по която кмета поиска решение на ЦИК, е редът за отпечатване на бюлетините. Преди няколко дни ЦИК изпрати писмо, че Столична община трябва да предприеме мерките по отпечатването им. Според тълкуване на Правната дирекция на Столична община задължението по възлагане на отпечатването на изборни книжа и контрола върху процеса е изцяло в правомощията на ЦИК (чл. 18 от Изборния кодекс). В следствие на различния текст в писмото на ЦИК до Столична община, кметът поиска специално решение на ЦИК и тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс. След срещата ЦИК потвърди свое решение от №3046-МИ от 28.01.2016 г., взето преди промяната на Изборния кодекс. След влизането в сила на решението на ЦИК за потвърждаване на решението за отпечатване, то ще бъде изпълнено коректно от Столична община, която ще спази изцяло и своето задължение да поеме всички разходи за отпечатване на изборните книжа и техническо обезпечаване на работата на секционните избирателни комисии. Според решението на ЦИК и след промените в Изборния кодекс при частични избори кметът на община, на територията на която се произвежда нов или частичен избор възлага отпечатването на хартиените бюлетини на Печатницата на БНБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки