Предизборната програма на ПП-ДБ: Конституционна реформа и 910 лв. минимална заплата

Военна помощ за Украйна и 50 млрд. лева инвестиции поравно в Северна и Южна България са сред другите цели на коалицията

Йорданка Веселинова 14 март 2023 в 17:43 5555 12

Архив

Снимка FB/ Продължаваме промяната - Демократична България

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" представи предизборната си програма

Закон за промяна на Конституцията, увеличаване на пенсиите и 910 лв. минимална работна заплата - това са част от предизборните обещания на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Днес коалицията представи предизборната си програма. На онлайн събитието, излъчвано на живо в социалните мрежи, лидерите на обединението представиха основните приоритети, с които влизат в изборната надпревара. Програмата е подкрепена от 77 организации, както и БЗНС и "Обединени земеделци".

Обещанията, обобщени в 18 теми, бяха представени от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Добромира Костова, Петя Ставрева ("Обединени земеделци") и Илия Зюмбюлев (БЗНС). 

В програмата на ПП-ДБ е заложено инвестиции от 50 млрд. лв. поравно както в Северна, така и в Южна България. Асен Василев заяви, че до момента не се инвестира равномерно в страната. Той е на мнение, че средствата трябва да бъдат насочени към инфраструктура, образование и здравеопазване, за да могат хората в различните части на страната да имат достъп до еднакво качество на услугите. Василев заяви, че пътят към нормална икономика и доходи зависи от това във всяка една точка на страната да има условия за нормален начин на живот. Той добави, че Северна България не може да се развива само на думи, а с реални инфраструктурни проекти - мостове над Дунав и тунели под Стара планина. За 7 месеца договорихме проектите, за 4 години те ще са завършени, изтъкна той.

Христо Иванов пък заяви, че основен приоритет на коалицията е въвеждането на система за модернизация в образованието. По думите му парите в сферата трябва да са не на база количество, а качество. Според него по този начин всяко едно дете ще има достъп до качествено образование. От ПП-ДБ обещават увеличение на учителските заплати до 125% от средната за страната.

Здравеопазването в страната е с неравномерно качество, смятат от коалицията. Асен Василев изтъкна, че в някои части от страната медицинските услуги са качествени и достъпни, а в други - скъпи и на шест часа път. ПП-ДБ поставя в програмата си закупуването на 6 медицински хеликоптера до 2026 г. Друга цел на коалицията е изграждането на Национална детска болница по международните стандарти. Василев обърна внимание, че завареното досега е план за такава болница, но в сграда на 40 години.

Справедливи доходи е следващ приоритет на коалицията. Василев изтъкна, че това е възможно със събиране на данъците. ПП-ДБ обещава минимална заплата от 910 лв. през 2024 г., както и увеличение на пенсиите. Обединението не планира вдигане на данъците.

"Това не е ляво, това е европейско", заключи той.

Съдебната реформа си остава ключова цел на коалицията. Христо Иванов коментира, че корупцията започва от безнаказаността, а следствие от корупцията е бедността. ПП-ДБ ще внесе законопроект за изменение на Конституцията, целящ отчетна прокуратура и механизъм за контрол на главния прокурор. Коалицията планира реформа в КПКОНПИ и ВСС, както и ефективна борба с домашното насилие.

В сферата енергетика ПП-ДБ планира възстановяване на ПАВЕЦ "Чаира", инвестиции във ВЕИ мощности, както и облекчаване на процедурите за инсталиране на фотоволтаици за собствени нужди. Коалицията планира запазването на "Марица Изток", но при спазване на екологичните изисквания. Владислав Панев изтъкна, че енергетиката ще се променя, но комплексът и хората, работещи в него, трябва да бъдат запазени.

Земеделие: От БЗНС и "Обединени земеделци", които подкрепят ПП-ДБ, заявиха, че е време да се сложи край на експериментите в сектора. От коалицията си поставят за цел намаляване на цените с поне 15%. Според тях това е постижимо, ако се скъсят веригите за доставки и се заложи на българското производство. Бе изтъкнато още, че кръговата икономика, както и въвеждане на принципът "замърсителят плаща" остават основни за коалицията.

"Когато се обединим, няма нужда да търсим спасител", добави Кирил Петков.

Петков е категоричен, че Еврозоната и Шенген остават основни цели на коалицията.

Националната сигурност - в тази сфера се планира увеличение на заплатите в МВР, разследващи полицаи, подобряване на качеството на разузнавателните служби и създаване на единен разузнавателен орган. Борбата с битовата престъпност също е основен приоритет в програмата на партията. Ген. Атанас Атанасов добави, че е нужна модернизация на армията чрез заделяне на минимум 2% от БВП инвестиции в сектора. Той добави, че старото въоръжение трябва да бъде изпратено на Украйна, а в замяна да получим ново от НАТО.

Дигитализация и електронно управление - ПП-ДБ предлага дигитални трудови книжки, намаляване на административната тежест със 70%, както и премахване на изискванията за документи и печати на хартия.

ПП-ДБ предлага увеличаване на бюджета за култура, както и създаване на Фонд за подкрепа и съфинансиране на културни проекти, както и обновяване и модернизация на сградния фонд на културните институции.

Медийна свобода и плурализъм - в тази насока ПП-ДБ планират освобождаване на медиите от всякакъв вид натиск, борба с фалшивите новини, както и закони за защита на журналисти от т.нар. "дела шамари".

Предвижда се увеличение на бюджета за спорт, лицензиране на българска антидопингова лаборатория, обновяване на футболни стадиони, както и изграждане на спортни площадки в междублоковите пространства.

Политика за българите зад граница. ПП-ДБ планира развитие на мрежата от български неделни училища, привличане на българи с научна кариера зад граница и подкрепа за историческите български общности. 

Обединението ще укрепва позицията на страната ни като неразделна част от семейството на свободните и демократични държави, на ЕС и НАТО. Ще защитаваме принципа, че външната политика на България е успешна и правилна само когато допринася за просперитета на всяко българско семейство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

12

Constanza

15.03 2023 в 17:17

А, Сашка се върна.

1047

11

Ivetcheto

15.03 2023 в 15:24

И после заради Христо Дебила и неговия план БВП ще бъде невиждан досега, а въшния дълг, мама мия.

1017

10

IvoIvo

15.03 2023 в 11:11

Малко мирише на популизъм...

4638

9

Того

15.03 2023 в 05:30

Нищо не пише за СЕМ и ролята му в задушаване на свободата на словото.

5330

8

deyan_h

14.03 2023 в 23:55

Очевиден сигнал към местните власти, "отваряме серията"..) лол.
Популизъм.

5330

7

deyan_h

14.03 2023 в 23:49

Констанза, сега обясни в какво е отлична?
БВП на България за 2022 е всичко 88 млрд.
Откъде, мила, 50 ярда? Че и "поравно"))))

Тунги.

870

6

Constanza

14.03 2023 в 21:51

Отлична програма.

5330

5

deyan_h

14.03 2023 в 21:11

Поемането на няколко милиарда за хатъра на прекрасният нов голям брат вече го правихме в Ирак...
И с Ф-ките....
Но. Ние сме по цървули. Е, с Бяла риза, но и... С кафяви гащи.
Танто за Танто. Не за кукуриго.

5330

4

deyan_h

14.03 2023 в 21:04

Абе... То Нашто. "ляво" и Нашто "дясно" са си бая странни...))
Аз за другаря ген. Атанасов... Кое точно старо въоръжение? Ако да заместим излезлите от въоръжение още кога Д-20 със Сезар- да, ок.. Много яко, харесвам Сезар. За нашите условия.

Да мятаме все още останалите ни 2С1 и Тунджи... Амм... НЕ. Те трябва да се модернизират откъм свързаност, малко детайли.

И най-вече... При какви условия? Просто да метнем нещо наше, че да облекчим изслушването пред бюджетната комисия на конгреса за новият прекрасен голям брат? Ъъъъъъ.. Еееее...

Виж, при ленд лийз, и като конституиран в Укр. гарант за защита на правата на Нашите хора там... (вкл. И правата на Българите не са о в Буджак, но и в ЛДНР).. Амиии... Ок?

-656

3

McCarthy

14.03 2023 в 19:43

Бог да пази България от тази номенклатурно-комсомолска секта и бълнуванията й!
 
X

Да помогнем на украинските деца!