Кой ни кара да ходим за гъби

Непредставените ще станат ли представени и защо социолозите мълчат

OFFNews 27 октомври 2023 в 13:57 958 0

Една птичка пролет прави
Една птичка пролет прави

На 27 октомври 2019 г. на местните избори в София, да отидат до урните са си направили труда 455 000 избиратели. Това са близо 50% от всички граждани с право на глас.

От 1 милион избиратели в София, 500 000 души са решили, че "брането на гъби", дори миенето на прозорци или неделната разходка из улиците на доста занемарената столица, си струват повече от упражняването на глас.

Анализ на резултатите показва, че изборът на местната власт се определя предимно от твърдия партиен електорат - около 400 000 души, които всъщност са твърдо партийно малцинство. Ниската избирателна активност е в интерес единствено на “големите” партии, които благодарение на нея получават в ръцете си огромен властови ресурс.

Кои са останалите 500 000 души, които могат да объркат сметките на твърдите партийни ядра?

“Мачът - изборите в София - не е свирен!“ - казва Асен Ангелов. И допълва:

„Предрешено е само мобилизирането на твърдия партиен вот. Мнозинството от софиянци се колебаят или решават да не гласуват. Защото са “реално непредставени” от лицата, които партиите им предлагат. Именно непредставените ще решат изборите в София. Изненади могат да се очакват, ако ядосаните хора отидат да гласуват. Както съм недоволен аз от управлението на София и затова се кандидатирах!”

Асен Ангелов определя себе си за непредставен в местната власт до момента и се кандидатира освен за кмет, ами и за член на столичен общински съвет. Ангелов се очаква да бъде една от големите изненади на тези избори. Не само като кандидата, който мобилизира непредставените да дадат своя глас в неделя, а и като кандидатурата, бъркаща сметките на твърдия партиен електорат.

Ниската избирателна активност се поддържа умишлено и доста ефективно по няколко начина през последните години, за да няма изненади след броенето на гласовете, смята кандидатът.

Истината е, че всеки манипулиран глас може да бъде “заглушен”, когато се вдигне избирателната активност. Всеки купен глас може да се обезцени, когато се окаже малцинство в урната, защото гъбите са останали недокоснати в изборния ден.

А когато гласуваш за кандидат без големи шансове за кмет, не значи, че си хвърлил гласа си на вятъра, както най-любезно се внушава това. Все пак на тези избори се подрежда и общински съвет, където кандидатът “без шанс” може да получи мандат, а както знаем, общинският съвет е мястото, където се взимат решенията!

И между другото, не е лошо да има Непредставени във властта! Не е лошо, когато непредставени са политическите сметкаджии и купувачите на гласове, а не гражданите.

Да оставим гъбите да растат на 29 октомври и от предварително наредени избори да ги превърнем в уравнение с много неизвестни, казва кандидатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика