Калфин: ГЕРБ и БСП търсят теми, с които да отвлекат вниманието и бягат от дебат

OFFNews 20 октомври 2016 в 12:34 2797 5

„Безобразие е да се правят промени в Изборния кодекс сега. На практика вече изборите са започнали, защото кампанията е част от изборите. При приемането на сега действащия Изборен кодекс парламентът направи много грешки. Единственото, което сега трябва да направи, е да премахне ограничението за изборните секции в чужбина, за да не се отнема конституционното право на глас на българските граждани. Всички други промени са промени вече по технологията на изборите, а такива просто не трябва да се правят сега". Това коментира президент на АБВ Ивайло Калфин пред телевизия "България он ер".  

"Чувам, че така или иначе тези промени няма да бъдат промени, но ще ви кажа за кого са важни. Всичко това всъщност създава един шум, който отвлича вниманието от предизборната кампания. Такава реално няма в момента. Аз каня от началото на кампанията г-жа Цачева, г-н Радев и г-н Каракачанов на дебат. Те бягат от дебат, бягат от публичност, бягат от залагането на тези. ГЕРБ , БСП и Патриотичният фронт имат интерес от налагането на дневен ред на теми, които да отвлекат вниманието от кампанията", смята Калфин. 

Според Калфин на дневен ред за обществото има редица проблемни теми, които са приоритетни и за чието разрешаване президентската институция може да работи активно в рамките на настоящите си правомощия. „Едната тема е свързана с външните промени около България, с бежанския натиск към страната ни. Това е външнополитическа тема, по която президента в момента отсъства. Той би трябвало да бъде много по-активен в търсенето на възможности за реадмисия, и който дойде в страната от страни, в които няма конфликти, да бъде връщан обратно. В момента 80 процента от бежанците в България не са от Сирия и Ирак", коментира кандидатът на АБВ. Той добави и вътрешните теми, които са важни за обществото - бедността, ниските доходи, положението на възрастните хора, условията за отглеждане на деца, правата на жените, домашното насилие.

Според Калфин президентът "може да даде видимост“ на тези теми.

"Ще попитате как може да стане това? Това може да стане тогава, когато съветите към президентската институция работят активно и пълноценно, когато държавният глава формулира проблемните въпроси и ги поставя публично, предизвиква обсъждане и търси техните решения с участие на политическите сили, институциите в страната и гражданското общество. Това може да се случи ако президентът използва правомощията, които има. Господин Плевнелиев, например, отказва да свика КСНС по темата с бежанците с аргумента, че го бил свикал преди две години. Вие виждате ли логика в това нещо?“, коментира още Ивайло Калфин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

3

Black Hex

20.10 2016 в 13:19

7:02 AM - 19 Oct 2016
Европейските лидери да покажат единство, да надмогнат националните си политически сметки и да подкрепят #CETA

→*@BgPresidency Да надмогнат националните, за да угодят на чии сметки?

7:05 AM - 19 Oct 2016
#CETA е основа на икономическия просперитет на евроатлантическата демократична общност в условията на глобална конкуренция.

→*@BgPresidency Износът ни към Канада е 0,21% от целия. Колко пъти ще се увеличи, за да го броим просперитет?
→*@BgPresidency #Плевнелиев е един много глупав човечец, който трябва да си ходи незабавно!

https://twitter.com/BgPresidency
Без коментар.

10538

2

Black Hex

20.10 2016 в 13:16

Той (ПРЕЗИДЕНТЪТ) би трябвало да бъде МНОГО ПО-АКТИВЕН в търсенето на възможности за реадмисия, и който дойде в страната от страни, в които няма конфликти, да бъде връщан обратно.

В какво се заключава "активността" на днешния достоен Президент? Ето един поглед към официалния акаунт на Президента на Република България:

6:59 AM - 19 Oct 2016
Надявам се ЕС да се обедини около подкрепа за Всеобхватното икономическо търговско споразумение с Канада #CETA

7:00 AM - 19 Oct 2016
В ситуация на непредсказуемост след #Brexit #CETA може да бъде пример за установяване на справедливи и честни правила за свободна търговия.

→*@BgPresidencyЧестно ли бюджетът намаля с 2 млрд. само за 1 г.? АЕЦ Белене и чуждите ТЕЦ-ове. СЕТА дава още по-големи възможности да ни съдят

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика