Изборите в Турция: Попълнени декларации, указания на турски и бусове

Избирателка поиска напътствия на английски, щом като на турски не могло

Йорданка Веселинова 02 октомври 2022 в 15:53 5023 6

Изборите в Турция

Снимка Иван Иванов

Опашка пред секция в Текирдаг, Турция. Избирателите пристигат с попълнени декларации.

Висока избирателна активност и хора, които не разбират какво пише на машините и им се обяснява на турски език - за това съобщават наблюдателите, които следят изборите в Турция.

Източникът на OFFNews Иван Иванов, който е в Чорлу, съобщава, че в различните секции в града до този час са гласували между 350 и 500 души. Повечето от тях не могат да четат на български и им отнема по 3-4 минути да гласуват. На някои им се обяснява какво да натиснат на турски език, което е в разрез с Изборния кодекс. Заради забавянето пред секциите се образуват опашки.

Иван Иванов, Секция в Чорлу

Иванов добавя, че повечето от избирателите идват с попълнени декларации.

Теодора Върбанова, която също е наблюдател в Чорлу, пише във Фейсбук, че в някои от секциите всички от гласувалите идват с готови декларации. Тя допълва, че в секция 705 към 80-те гласували по списъка от общо 357 души, са вписани други 340, които са дошли с декларации.

Върбанова съобщава още, че много избиратели пристигат организирано – с бусове.

„Гласоподавателите трудно гласуват самостоятелно. Трябва да им се помага“, пише още тя.

Наблюдателката пише, че една избирателка поискала да ѝ се обясни на английски как да гласува, щом било забранено на турски.

Миряна Георгиева, която също е наблюдател в Чорлу, пък съобщава, че избирателите са организирани от зам.-кмета на града. Дезинфектантите в секцията са с лика на кмета на Чорлу, който е поздравил всички в секцията. В града има агитационни материали на турски език с лика на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. 

В Текирдаг в една от секциите също активността е висока – до този час са гласували 500 души. Ситуацията е идентична - опашки и хора с готови декларации.

Иван Иванов, секция в Текирдаг

Платформата "Ти броиш" пък съобщава за нарушения на “Възраждане” и в секции в Турция.

При опит да бъде регистрирана като упълномощен наблюдател на парламентарните избори в Турция Миряна Георгиева се оказа записана в секционна избирателна комисия в Нови Искър (25-и МИР) от квотата на “Възраждане”. Тя не е давала съгласие да бъде регистрирана в СИК, още по-малко от “Възраждане”.

От общината в Нови Искър оправдават това с техническа грешка. Наложи се Георгиева да бъде освободена с решение на 25-и РИК като член на секционната комисия, за да може да бъде регистрирана като наблюдател в Чорлу. 

От "Ти броиш" съобщават още, че в Турция се сигнализира за организирано се попълват декларации за гласуване пред секциите. Сигналите са от Чорлу, Истанбул и Ергене. Другото най-често нарушение е това, че членове на СИК дават инструкции на гласуващите до машината на турски как да се гласува. Използването на турския език за агитация и агитационни материали на турски език в близост до секциите не е разрешено. Секция 705 в Чорлу няма председател. Зам.-председателят на СИК дава инструкции на гласуващите, включително на турски език, включително като застава зад машината и им посочва на екрана какво да натискат. Подаден е сигнал, но той продължава да го прави. 

В секция 701, също в Чорлу, в друго училище също няма председател. Подаден е сигнал. Токът там е спрял в момента и машините работят на батерия.

В Ергене има сигнал, че представителят на Министерство на външните работи не спазва изборното законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

6

pisnamiotmutri

02.10 2022 в 22:49

С Руски президент, турско подчинение.

2099

4

Mateevk

02.10 2022 в 18:47

Има ли досега прецедент на касирани избори в Турция. Аз за такъв не съм чул. Постоянно се говори за едни и същи нарушения и после нищо не се прави - нито изборите се касират, нити пък изборното законодатлество са преправя така, че тези нарушения да не се повтарят. Една и съща картинка и затова хора, незнаещи български и нямащи представа за какво и за кого гласуват, решават какво да се случва тука. ЦИК сега пак разрешила декларациите да са попълнени предварително, превод, помощ при гласуването...Къде го има това? А на тези избори се очертава ДПС да бият всички рекорди по масово гласуване и брой депутати. Може и на второ място даже да излязат. И пак няма да си направим изводите и да оправим правилата за следващите избори, които явно ще са още напролет.

645

3

wakeup

02.10 2022 в 16:57

ДПС е проклятието на Българи-30 години имаме изкривен вот заради хора които едно изречение не могат да произнесат на правилен български Преди изборите ДПС високомерно отказаха всички дебати в медиите Вина имат всички партии че не работят достатъчно в убеждаването на хората от тези региони

1005

1

Чичо Джо

02.10 2022 в 16:00

Касиране на изборите в тези секции в Турция е решението на проблема!
 
X

Да помогнем на украинските деца!