Галъп: Реформаторите и АБВ вероятно ще останат без евродепутати

OFFNews 10 април 2014 в 12:20 7303 12

Снимка Галъп

"България без цензура" има най-реален шанс за евродепутат сред новите политически формации. АБВ и Реформаторския блок вероятно ще останат под прага за мандат.

Това прогнозират от Галъп в традиционното си проучване за електоралните нагласи, проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна между 28 март и 3 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете.

БСП и ГЕРБ продължават да са с изравнени проценти, като изгледите за ГЕРБ да са първи по резултат са по-добри, се казва в анализа.

ДПС остава на ниво над 6%.

НФСБ и "Атака" нямат почти никакъв шанс за евродепутат с досега регистрираната подкрепа за тях от над 2%.

Очакваната избирателна активност е 2,6 – 2,8 милиона души.

Рейтинги

Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента. Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури.

Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на Тройната коалиция. Сходни са били данните във втората половина от мандата на Борисов, а последните две години от управлението на Тройната коалиция, например, са при доверие на по-ниски нива.

Подобни данни за доверие в президента обаче са регистрирани за последно в края на мандата на президента Желев през 1996 г.

Парламентът пък през този месец е „слязъл” до 12% доверие – обичайно ниска стойност за тази институция.


Протести

17% твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В същото време близо 60% не искат Бойко Борисов отново да е министър-председател. 35% смятат, че са необходими предсрочни избори, а 44% са на обратното мнение.

На въпрос, свързан с кризата в отношенията между Русия и Украйна, 49% заявяват, че не подкрепят санкции срещу Русия, а 21% са на противоположното мнение.

56% не очакват кризата в Украйна да прерасне във военен конфликт.

Няма еднозначна картина в отговорите на въпроса за одобрение на присъединяването на Крим към Русия. Все пак одобрението преобладава над неодобрението, а картината при привържениците на различните партии е различна – при ГЕРБ най-чувствителен е делът на по-скоро негативните оценки, при БСП – на позитивни, при ДПС преобладава колебание и т.н.

Подобни са отговорите на въпроса за одобряваната политическа ориентация за Украйна – мненията са на практика симетрично поделени между тези, които подкрепят сближаване на Украйна с Русия и тези, които подкрепят сближаването и с ЕС. При електоратите на двете основни партии структурата на мненията е огледална.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика