Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Ние създаваме Вселената, точно както тя създава нас. На прага сме на нова революция в изследването на началото на света, казва големият учен пред Искра Ангелова

Искра Ангелова 10 май 2024 в 20:00 9936 0

Томас Хертог в студиото на OFFNews

Започва Софийският фестивал на науката, а с него в книжарниците вече е новото издание "За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг" от най-близкия сътрудник и биограф на Стивън Хокинг - Томас Хертог.

Световноизвестният учен пристигна в София по необичаен начин - с нощен влак от Истанбул и най-напред даде интервю на Искра Ангелова и OFFNews, за което сме особено благодарни на British Counsel и "Красива наука".

Томас Хертог ще се срещне със софийската публика на 11 май, събота от 19:00 часа, когато ще подписва книги, а ще изнесе лекцията си от 20:30 ч. в зала "Космос" на София Тех Парк, за да представи една съвсем различна гледна точка за историята на Вселената, произхода на времето и законите на физиката. Срещата ще е безплатна, а билетите за лекцията са на съвсем символична цена - 5 лв.

Приятен, вежлив и много открит, Хертог не може да попадне в типичното клише за учен - той свободно общува, допуска различни хипотези, разпалено аргументира необичаните си виждания и разсъждава с удоволствие повече от час. Разговорът с него е празник за ума. Интервюто третира много интересни въпроси - както самата личност на Хокинг, неговия начин на общуване, невербалния контакт, който са развили в по-късните години от сътрудничеството си, което трае 25 години, така и революционната им теория за произхода на света, времето и нашия (уж) единствен във Вселената интелигентен и развит вид… За Бог или отсъствието му. За начина, по който философията влиза в науката. За изкуството на точните науки. За изкуствения интелект и вероятността да се самоунищожим като вид. Както и за самия необясним и чист гений на Стивън Хокинг, и за свободата на неговия ум, затворен в клетката на едно напълно негодно, болно и неподатливо на командите на мозъка му тяло.

През всички тези години Томас Хертог е бил редом до него и заедно двамата са работили по теорията на Хокинг за Произхода на времето. Назад, чак до създаването на света и първозданния взрив, известен като Биг Банг.

Целият разговор можете да видите във видеото, а за още такива видеа се абонирайте за канала на OFFNews в YouTube!

Искате да знаете повече?

Томас Хертог е белгийски космолог от университета KU Leuven и е дългогодишен основен сътрудник на професор Стивън Хокинг.

Томас Хертог е роден на 27 май 1975 г. През 1997 г. той завършва с отличие KU Leuven с магистърска степен по физика. Получава магистърската си степен в Университета в Кеймбридж и защитава докторска степен в Кеймбридж с дисертация за произхода на космическото разширение под ръководството на Стивън Хокинг.

Хертог има възможност да провежда изследвания със Стивън Хокинг в областта на космическата инфлация, клон на теорията за Големия взрив.

След това работи като изследовател в Калифорнийския университет - Санта Барбара в Съединените щати и в Университета Париж VII във Франция. През 2005 г. става научен сътрудник в ЦЕРН в Женева. През октомври 2011 г. Хертог е назначен за професор в Института по теоретична физика към Университета в Льовен чрез програмата "Одисей" на фламандското правителство. Той ръководи изследователска група, която изучава връзката между Големия взрив и теорията на струните с идеята, че понятия като пространство и време губят своя смисъл. Той също така набляга на прозрението на Жорж Лематр, че Големият взрив е централен за гравитационните вълни на Айнщайн. Хертог работи в областта на квантовата космология и теорията на струните заедно с Джеймс Хартъл и Стивън Хокинг. През 2011 г., след дългогодишни изследвания, те стигат до ново прозрение, като комбинират математиката на квантовата космология и тази на теорията на струните. през 2018 г. публикува "Плавен изход от вечната инфлация?" заедно със Стивън Хокинг.


Книги от Томас Хертог:

Hertog, Thomas; Baert, Barbara; Van de Stock, Jan (2021). Големият взрив: Представяне на Вселената (Big Bang: Imagining the Universe)
Hertog, Thomas (2023). За произхода на времето: окончателната теория на Стивън Хокинг (On the Origin of Time: Stephen Hawking's Final Theory)

На база на работата си със Стивън Хокинг през последните 25 години от живота му и заедно с него, Хертог продължава изграждането на една нова теория за произхода на света. Според "Последната теория на Стивън Хокинг" учените, включително и самият той, дълго време са гледали по погрешен начин на Вселената. Те са се опитвали да я изследват сякаш са външни наблюдатели - от гледната точка едва ли не на богове, извън времето и пространството. "Време е да престанем да се правим на Бог", казвал Хокинг. "Защото как можем да наблюдаваме нещо отстрани, ако сме част от нещото?"

В своята книга Хертог описва именно вълнуващия момент на прозрение, когато Хокинг открил грешката си, и тежките години на проучвания, на революционна промяна на перспективата, в която двамата учени заедно проследявали историята на Вселената от съвсем различна гледна точка.

Доц. Кирил Христов е роден в София през 1985 година, завършва НПМГ, в паралелка по физика през 2003 г. Висшето си образование завършва в Германия и Нидерландия, където защитава и докторантура. След допълнителна специализация в Италия, от 2015 г. живее в София и работи в ИЯИЯЕ (институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика), БАН. От 2020 г. е също и доцент (т.е. преподавател) във Физическия факултет на СУ.

Изследователската му дейност и специфичните му знания са в сферата на теоретичната физика, по-специално черните дупки и квантовите ефекти в гравитацията като част от теорията на струните.

...

В рамките на фестивала в "София тех парк" ще има още изложби, работилници и демонстрации. Фестивалът е четиридневен и се организира от фондация "Красива наука".

Организаторите посочват, че още през март за получили заявки за участие на 2500 ученици от десетки училища от София, Самоков, Пирдоп, Златица и други близки до столицата селища.

В четирите дни ще има много лекции на учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ.

Учени от ЦЕРН ще отговарят на предварително зададени въпроси за българското участие и световните разработки. 25 години се навършват тази година от старта на българското участие в проекта. За фестивала у нас идва белгийския космолог проф. Томас Хертог и проф. Николай Бобев, професор по физика в Католическия университет в Льовен (Белгия), където преподава и прави научни изследвания по фундаментална теоретична физика.

По видеовръзка ще се включи д-р Умберто Кампинс, който е член на мисията на НАСА за връщане на проби от астероида OSIRIS-REx, която достави пробата от астероид обратно на Земята през 2023 година.

Освен чуждестранните учени, във фестивала ще участват млади и утвърдени български учени, и тъкмо тези срещи лице в лице с учените, независимо дали са български или чуждестранни, са едно от най-ценните неща, които публиката може да вземе.

Искра Ангелова

Искра Ангелова е филолог, актриса и журналист, завършила е телевизионна журналистика в САЩ. Фулбрайтов специализант и дългогодишен продуцент, главен редактор и водещ на телевизионни авторски формати по трите национални телевизии. 14 години е водещ на културното токшоу по БНТ “Нощни птици”. Искра отговаря за рубриката Култура в OFFNews от две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови