Фестивалът "Zenith", където монголски музиканти ще пеят с бабите от Сатовча

ОFFNews 12 април 2016 в 16:58 5576 0

Преди години Тим Гюбел идва в България, привлечен от „еротизма на непознатото“. Планът е да остане не повече от година, но в последните месеци случайно чува български фолклор и веднага започва първия си международен проект с местни музиканти и белгийски диджеи. Шест години по-късно зад себе си има солидна история и участие в българската музикална и фестивална сцена – директор е на първата българска музикална борса "MusicPRO" и иновативното градско второ изданиe на "Mellow Music Festival"

Заедно с група млади професионалисти стартира независимия лейбъл "Fusion Embassy", който менажира, промотира и продуцира групи, чиято музика съчетава съвременните жанрове с мистичния български фолкор. Най-известният пример в тази посока е група Oratnitza.

Междувременно не прекъсва и международната си кариера като артистичен директор на симпатичния брюкселски фестивал "Brossela Jazz&Folk" и маркетинг директор в последните две години на "EXIT Festival" в Сърбия и "Sea Dance Festival" в Черна гора.

Тази година започва ново приключение, което отново ще съчетае българските традиции със световните тенденции. В края на юни в родопското село Долен ще се проведе новият "Zenith Fusion Festival". Първото му издание ще приеме в уникалната атмосфера на архитектурния резерват само 300 госта и ще ги постави на кръстопътя между традицията и глобалното бъдеще. За началото и посоката – Тим Гюбел говори за OFFNews. 

Защо един белгиец организира фестивал за българската култура?

Защото виждам огромния потенциал на България в областта на културата и в частност на музиката, и знам с какво можем да привлечем чуждестранната публика. Самият аз съм изпитал притегателната сила на българския фолклор върху себе си. Когато трябваше да реша дали да се преместя в България, съвсем случайно отидох на концерт на Теодосий Спасов. След концерта си казах, че щом това място ражда такава невероятна музика, значи рискът си заслужава. Никога не съм съжалявал за решението си.

Занимавам се с организирането на музикални събития от 19-годишен. Това не е нещо ново за мен.

Какво отличава "Zenith Fusion Festival" от другите български фестивали, които показват традиционните занаяти и фолклор?

Това, което ни отличава от останалите е стремежът ни да изкараме традициите от рамките на националното и да ги направим привлекателни на глобално ниво. Или казано по друг начин, ние изтупваме праха от миналото и чрез модернизацията пренасяме наследство на страната в бъдещето. "Zenith" ще срещне високата технология и традиционните стопански похвати, красотата на народните носии и съвременния дизайн, глобалните комуникационни канали и народните песни и поеми.

България има страхотни примери в областта на музиката. Вижте какво правят Oratnitza! Те стъпват върху традиционния фолклор, преработват го чрез модерните жанрове и днес музиката им се цени и търси, както в България, така и в чужбина.

Основният фокус на фестивала наистина е върху българската музика и приложно изкуство, но не спираме до там. Очакваме участници от Белгия, Холандия, Мексико... "Zenith Fusion Festival" иска да покаже това, което се ражда на кръстопътя между миналото и бъдещето, локалното и глобалното. Важно е и как - по един забавен и недогматичен начин, защото добрите примери прескачат държавните граници.

Но какво би отговорил на тези, които смятат че традициите са нещо константно, което не бива да се видоизменя?

Мисля, че двете визии не си противоречат. Фолклорът трябва да се събира, изследва и съхранява във вида, в който е съществувал назад във времето. Именно заради това на фестивала ще имаме работилници и по традиционни занаяти и лекции по свързани теми. Паралелно с това ще развиваме и другата линия. Аз съм напълно сигурен, че фюжън подходът засилва интереса на хората към традиционното, виждаме тази примери най-отчетливо в музиката и модата.

Село Долен.

Разкажи ни повече за село Долен?

Село Долен се намира в Западните Родопи, община Сатовча, благоевградско. От София до там с кола се стига за три часа, пътят е съвсем хубав, а гледките са страхотни. Отбивката към самото село се вие 3 км нагоре в планината и напълно изолира селото от света. Там е толкова тихо и мирно. Направо съм влюбен в това място! Единственото, което може да чуеш е песента на птиците и чановете на животните. От самото село се разкриват невероятни гледки, вижда се и Гърция, която всъщност е доста близо. През 70-те години държавата обявява Долен за исторически и архитектурен резерват, затова днес можем да се радваме на толкова много къщи от периода на Възраждането.

Как реагираха местните жители, когато разбраха, че ще има фестивал?

О, те са най-големите ентусиасти! Непрекъснато питат и се интересуват. Кога една баба от Долен или Сатовча ще може да зе запознае с човек от Мексико или Перу? Освен че правим живота им по-цветен, поне малко ще успеем да раздвижим и местната икономика. Това също е много важно. По мои наблюдения на всеки подобен фестивал се намират по две-три семейства, на които толкова много им харесва мястото, че решават да си купят къща на село. Така те допринасят не само за местната икономика, но са полезни и от културно-историческа гледна точка. Самият фестивал Zenith се осъществява по покана на собственик на такава къща!

Защо пускате в продажба само 300 комбинирани билета за трите дни на фестивала, нали всеки организатор се стреми да привлече колкото се може повече хора?

Абсолютно, финансовата логика е точно такава. Но ние като организатори се стремим към друго. Първо сме се съобразили с капацитета на малкото и уютно село. Ако искаме голям, масов фестивал тогава ще го организираме на една голяма гола поляна. Такива фестивали в Европа има много.

Второ, ние държим на естетиката и качеството. В това число включвам както храната и бара, така и комфорта при спането. Тези които изберат да нощуват на къмпинг, например, ще имат непрекъснат достъп до топла вода.
Не на последно място, внимаваме за опазването на околната среда и за това, което ще оставим след нас. Цялата инфраструктура на фестивала ще бъде изградена от естествени материални и ще използваме екологично чисти продукти. Тази концепция трудно може да се осъществи при един по-масов фестивал.

Село Долен.

Какви хора очаквате да дойдат в село Долен?

Очакваме хора, които се интересуват от така наречената world music. Това е основната музикално-артистична посока на фестивала. Благодарение на нашите дългогодишни контакти, в бъдеще ще развиваме фестивала с повече лайв групи. Например – монголски музикант пее с бабите от Сатовча - направо си го представям визуално! При нас са добре дошли и хората, които искат да избягат от хаоса на големия град.

Помислили сме и за семействата с малки деца. Докато родителите са на някоя лекция или работилница, децата ще се забавляват със специална, пригодена за тях програма, отново в духа на фестивала.

Да очакваме ли второ издание на фестивала догодина?

Разбира се! Амбицията ни е "Zenith Fusion Festival" да се превърне във флагман на българските фестивали. Интересът от страна на чуждестранната публика също е много голям - те търсят нещо уникално, красиво и екзотично. България пази огромно богатство, но няма да го откриете на плажа на „Златни пясъци“, то е скрито на места като село Долен в Родопите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки