Елиезер Егоси: Надявам се да продължа да правя бизнес в България и да допринасям за страната, а не само да вземам от нея

OFFNews 02 февруари 2023 в 18:44 4101 0

Eliezer Egosi

Снимка Явор Стефанов

Елиезер Егоси

Той идва в България преди 20 години и застава начело на един от най-големите за времето си проекти в София - изграждането на първия мол. В следващите години е изпълнителен директор на "България Мол" и партньор в "Гранд мол Варна”.

Работи и инвестира в знакови проекти, които днес са еталон за качество и изпълнение, като луксозния жилищен комплекс “Монт Вю” в квартал "Витоша" и еднофамилни къщи висок клас - "Зограф 63" в кв. "Драгалевци". Елиезер Егоси е инвеститор с опит и съществен принос за задаването на стандарт в българското строителство.

Последния проект, който оглавява, е изграждането на мащабния комплекс “Камбаните Резиденшъл Парк”, разположен между Бистрица и Панчарево.
Ето какво споделя Елиезер Егоси за променения български пазар на имоти, за тенденциите в бъдеще и какво определя потребителското търсене на имоти у нас.

Вашето портфолио е богато, а експертизата Ви определено е авторитет, когато става въпрос за бизнес в сферата на имотите. Какви са наблюденията Ви за развитието на имотния пазар в България през последните 20 години?

Наблюдавам сериозни промени. С нашето навлизане на местния пазар, когато започна изграждането на шопинг център (мол) в България, въведохме някои нови похвати и подходи. В началото съобразявахме работата си спрямо местния източноевропейски стандарт (близък до руския), но необходимостта да създадем нещо различно не само като визия, но и като качество, отвори възможността да въведем изцяло нови практики и да наложим различен стандарт. Смея да кажа, че бяхме пионери в това и мисля, че българските компании възприеха новите практики много бързо. Проектирането и самият начин на развиване на проектите се подобриха значително в България през последните години. Разликата се вижда дори в градския пейзаж.

Има още много какво да се подобрява, но могат да се видят много позитивни промени, свързани с добрата техника на строителството, проектиране и архитектура, които са по-напреднали и близки до световните стандарти. Всичко това се вижда в строежа на офиси, търговски центрове, жилищни сгради, вили и, разбира се, в това, което ние правим – затворени комплекси, които носят със себе си нов стандарт и значително подобрение в качеството на живот в България.

Вие сте инвестирали и управлявали едни от най-големите и значими за бизнеса проекти у нас. Бихте ли споделили Вашето виждане за това какви са плюсовете и минусите в това да се инвестира в България?

Една от положителните страни е да започнеш пръв. Това ти дава възможност и да задаваш критерии. Ние навлязохме на българския пазар, когато още нямаше конкуренция. Тя се засили в годините след това и въпреки, че България, и в частност София, е малък пазар и да се конкурираш е трудно, то тази конкуренция е добра за бизнеса, защото кара теб самия да ставаш по-добър.

Негативната страна е, че все пак говорим за малък, нишов пазар и трябва да си внимателен какво избираш да правиш. Докато го правиш, трябва да си даваш сметка, че си в страна, която все още има нужда от сериозно развитие и благоустройство. А хората ценят благоустройството. Ние виждаме колко добри проекти се реализират в София и околностите напоследък, и как хората ги ценят, а бизнесът съответно се разраства.

Къде бихте разположили България на картата на Европа днес и успяваме ли да догоним тенденциите в строителството и проектирането, съответно и да отговорим на промените в търсенето на потребителите, когато става въпрос за жилища?

България все още има път, който трябва да извърви. Ако сравним с държави, които са много подобни на България – Унгария, Чехия, Полша – техните пазари са определено по-развити. Мисля, че България може да направи съответните стъпки, за да се доближи до тях. Според мен тепърва ще виждаме още развитие и подобряване в имотния пазар, защото има накъде да се върви що се отнася до строителство на офиси, къщи и логистични центрове. България е започнала да върви по този път, но е още в началото.

В динамиката на последните три години, какви са тенденциите, които ще определят търсенето на жилищни имоти у нас и какви ще са приоритетите, които потребителите ще определят, според Вас?

Смятам, че приоритет ще бъде промяната в качеството на живот. След Ковид пандемията хората избират по-взискателно къде и как да живеят. Търсят по-добри места, но също така и по-сигурни, защото в България имаше случаи с жилищни проекти, които пропаднаха, а хората загубиха парите си.
Качествените места за живеене и подобряването в условията на живот ще бъдат приоритет. Съвсем не трябва да забравяме обаче и сигурността, що се отнася до компаниите, които реализират проекта. Виждам го и при собствения си нов проект. Хората са по-уверени, когато знаят кой осъществява проекта. Ние вече сме утвърдени в страната, от 20 години сме тук, имаме подкрепа от голяма и доказана банка, много стабилна строителна компания и хората са готови да ни се доверят и да купуват на зелено.

“Камбаните Резиденшъл Парк” е мащабен проект, създаден с отношение и мисъл за бъдещето, като един от основните акценти, които изпъкват е и запазената природа наоколо. Как гледате на настоящите проблеми, свързани с околната среда и климатичната катастрофа и как те дават отражение конкретно върху сферата на жилищното строителство?

Хората ще трябва да дойдат, за да видят - това е “зеленият” начин на строителство - не пречим на природата, а се сливаме с нея. Европа настоява за регулации, които са фокусиране върху настоящата ситуация със съществуващия енергиен проблем, и това показва колко ще трябва да разчитаме на зелената енергия в бъдеще. Ние имахме предвид всичко това, когато започнахме изграждането на нашия проект. Затова потърсихме най-екологичния начин, за да можем да използваме зелена енергия. В допълнение, използваме отпадъчните води, а не прахосваме водата. Съхраняваме я и я използваме, за да създадем енергоспестяваща система, която се захранва от енергията на слънцето. Мисля, че това е промяната, от която се нуждаем. Вярвам, че хората ще го оценят. Това е бъдещето - да се доближаваме към природата.

Какви бяха основните приоритети, които Вие зададохте в изграждането на този проект?

Да го превърнем в лайфстайл проект и да се слеем с природата. Комплексът е разположен в близост до парк и ние искаме да създадем условия на живот в него, които задоволяват нуждата за тишина, чист въздух, открити пространства, без претрупаност, без замърсен въздух. Правим така, че хората и техните близки да могат да прекарват времето си там по най-приятния начин – с футболни игрища, тенис кортове, баскетболни игрища или в парка, в градините, които изграждаме. “Камбаните Резиденшъл Парк” ще има множество площадки за игра и зони за отдих за децата и семействата, както и пътека от около 2,7 км, която ще е подходяща за тренировки, за разходки и за тичане.

Какви са етапите, през които преминава проектът?

Изграждането започна. Работи се по инфраструктурата и основите на всички сгради, като това ще се случва на три етапа. Първият етап ще отнеме приблизително 2 години. Хората ще могат да влязат в домовете си приблизително през есента на 2024 г., когато ще бъде завършен първият етап от проекта. След това имаме още два етапа, по 2 години за всеки, които ще се фокусират върху доизграждането на цялостната инфраструктура.

Какъв е таргетът, към който сте се насочили?

Това, което дефинирахме като таргет, са предимно семейства и семейно ориентирани хора. Говорим и за хора, които имат бизнес, защото се намираме в района на бизнес парк София - район с много компании, ИТ секторът е тук, адвокати, счетоводители и семейства, които биха се радвали децата им да растат на безопасно място, охранявано 24/7. Хора, които биха се радвали на усещането, че живеят в гора, но са в града.

Как можете да гарантирате сигурност и устойчивост на проекта, предвид нестабилната икономическа обстановка и проблемите, породени от войната, които влияят на всички страни?

Ами първо, ние сме много силни на пазара, вече 20 години сме на българския пазар и резултатите ни говорят сами. Дори в трудните времена през 2008 г. успяхме да запазим всички наши проекти, да ги изградим и да ги разработим. Те са успешни до днес. Имаме голям опит и сме осигурили всички средства за проекта си. Имаме голяма банка зад гърба си – втората по големина банка в България – Банка ДСК, която работи с нас и е най-голямата в ипотечния сектор. Тя ще помогне на нашите купувачи с много добри кредити при преференциални условия, защото финансира проекта. И имаме една от най-големите и най-силните строителни компании в България – Comfort, която е почти 40 години на пазара и има опит, както в София, така и провинцията. На тези три здрави основи разчитаме и можем да уверим хората, че могат само да се наслаждават на процеса и да бъдат спокойни за резултата.

Какви смятате, че ще бъдат следващите години за България във финансово отношение, след приемането на еврото?

Това е интересен въпрос. Времената са несигурни и непостоянни. Предвид повишаването на лихвените проценти по целия свят и опасения за енергийната сигурност на страните, мисля, че 2023 г. няма да бъде лесна година. Конкретно за България, банките усещат всеки един скок в Европейската зона - към момента от 20-25%. Ще има хора, които ще загубят по депозитите си, а и инфлацията няма да намалее драстично. Мисля, че България трябва да се подготви за този момент. Много неща трябва да се променят, но и се радвам да виждам, че се работи в тази посока. Особено внимание трябва да се обърне на инфраструктурата, зелената енергия, подпомагането на населението и промяната в здравеопазването. Върху всичко това трябва да се работи и да се използва европейска помощ. Предполагам, че по-добра година за страната ще е 2024 г., в зоната на “изчакване”.
Колкото до имотния пазар, днес в Полша, Чехия или Хърватия един м2 е около 4000 E/m2, в България все още варира. Към днешна дата - ако хората купуват имоти днес, то те ще запазят стойността на парите си и ще излязат и на печалба при продажба.

Какво означава за Вас домът?

Преди всичко сигурност. Мястото, където мога да отида и да открия себе си. Място за мен, за моето семейство и моите близки. Мястото, където мога да работя, имам достъп до култура, място, което е моята крепост. Това означава домът за мен.
Мисля, че се опитваме да разширим дефиницията за дом, да я обогатим, да направим мястото по-добро, отколкото хората очакват. Аз съм израелец, но съм от 20 години в България, така че България е моят втори дом. Чувствам се много добре тук. Имам много добри приятели и партньори тук, правя добър бизнес в България и се надявам да продължа да го правя и да допринасям за страната, а не само да вземам от нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!