Време за фиеста в "Кутията", Por Favor

Емил Братанов 04 септември 2012 в 12:40 3134 0

7edem (live session-2)
7edem (live session-2)

Музикалните предавания се завръщат в OFFRoad Radio, качени на БТР. Едни почиваха повече, други по-малко, но българският рок, добрите групи и купонът са задължителни. Рокателието за Музикални кутии приключи лятото с един тематичен разговор, поредица от срещи и гости, за настоящата БГ Сцена.

Последната група се наричаше „Сепуко 6” и водещият изобщо не се двоуми дълго, ами направо влезе в преговори и уговори откриването на септемврийските мероприятия в Кутията със „следващата цифра”. Те са – впрочем така и звучат – като цял оркестър, качвали са се на сцена на няколко континента и се радват на значителна и заслужена популярност.

Те са група „7ЕДЕМ” – изписвана по няколко начина, но неоспоримо добри, професионални купонджии и имат зад гърба си над 1000 лайфа, участия в медии, фестивали, различни партита. Да не изброявам гастроли и щури концерти из Холандия, Англия, Бразилия, Кабо Верде, Португалия, Франция, Испания, Италия…

Сухата история хвърля пъпната им връв на сцена някъде през 2000-та година, с настъпилия нов век и мерака на няколко души за ново начало, за нова група, за експеримент извън тежките доспехи на хевиметъла. Дори стари кучета в рокхроникьорството – като нас – трудно биха сложили еднозначен „етикет” на фиестата „Седем”. Защото там има смес от реге, боса нова, самба, фънк, рок рага, хип-хоп, български фолклорен музика и т.н. Не е лесно, но е весело!

Групата е основана от Наско ди Стефано (вокал и китара), Любо Стойчин (барабани), Илия Танев (бас) и Владо Иванов (пиано). Няколко седмици по-късно към 7EDEM /ще спазим традицията от споровете в Нета, и също ще ги изписваме по най-различен начин тук/ се присъединява Росена Дралчева (вокали), следвана от Динко Петров (саксофон) и Жоро Щерев (тромпет).

През лятото на 2000 г. издават първия си сингъл, емблематичната песен "Още една бира por favor". Впоследствие тя става част от издадения през 2001-ва албум „Всички сме луди”, сред който се открояват синглите "Много съм хубав, хубав", "Всички сме луди", "Нощта ще ме води там", както и парчета като "Искам просто да запаля", и "Твойта стая в студентски град". Споменатите носят почерка, творческите виждания и плодовитостта на Атанас Хубчев /познат в „седмицата” като Наско Ди Стефано. По това време Станислав Лазаров става тромпетист на групата. Взривният им старт по клубовете вече е взел акъла на продуцентите от AveNew Productions, която им предлага договор за реализиране на дебютния албум. Да споменем трупането на солиден опит с редовни участия в клубове като "Маската", "Щатите", "Библиотека" и "Swingin 'Hall".

Живите участия и вихрената експлозия от настроение, което струи от изявите им, ще ги направят една от най-свирещите групи, ще им натрупат сцени и почитатели, уважение и респект в медии и критика. Като гост-музиканти в 7EDEM са участвали много известни музиканти като Джейсън Картър, Клод Дж. Уудс младши, Роб Бойд, Мишо Йосифов, Тошо Гаджалов и много други.

Самите те отбелязват, че през 2003-та е записан най-успешния засега сингъл – баладата "За първи път", която достига до първо място в класацията на БГ радио „Нашите 20” както и до престижното 7-мо в „Българския топ 100” на бТВ. Музикалната телевизия ММ пък класира клипа на парчето на 3-то място в своя Топ 20. По това време пианист на групата е Васко Иванов, а мястото на Танев е заето от Иво Йотов. Следващият сингъл е "Следи в очите", приятна боса нова, която впоследствие става един от основните хитове на групата. През следващата записват заедно с Любо от „Те” "Sunshine of my life", което от 2004 до 2009-та е заглавна песен на предаването „Море от любов”.

През по-голямата част от 2006-та групата е в чужбина и реализира многобройни участия на четири континента. В състава вече са настъпили промени, като Вирджиния Грозева заменя Росена като вокалистка, а Метин Мехмедов заменя Любо Стойчин на барабаните. След завръщането си в България, на мястото на Иво Йотов басист става Ники де Палма, а мястото на Вирджиния пък, за кратко е заето от Преслава Мръвкова. Като пианисти пък се подвизават Иво "Руснака" Дуков и Тото. През 2007-ма и този състав на групата претърпява промяна като на барабаните застава Лазар Бенов, а в лицето на Кирил Зафиров – тромбон и Тодор "Ел Капитан" Бакърджиев - тромпет, бендът открива новата си брас секция. След доста упорита работа през 2008 г. 7ЕДЕМ записват сингъла "А това трябва да е любов", в чийто клип попадат много от архивните кадри от бразилско-европейското турне. В средата на следващата година към групата се присъединява и Добри "Ел Кубано" Палиев – перкусии.

Толкоз с хрониката. У нас – явно – колкото повече години не се предаваш и продължаваш да твориш, записваш и трупаш сцени, толкова повече хора минават през формацията. Което, от друга страна, не е толкова лошо – ако /освен приятелството/ от всеки остава по нещо различно, цветно, творческо и обогатява палитрата занапред. А в „оркестъра” това се е получило и те съвсем заслужено могат да се чувстват като една от най-успешните и най-трудолюбиви банди в родното поп-рок пространство.

Личната ми удовлетвореност е именно заради музиката, която правят. Защото иначе – от другата страна на хевиметъла и пънка е само… /е, хайде, да кажем за респект към стойностните попизпълнители/ - естрадата. Ето че можело с популярните камъни – по популярните глави. Разбира се, пристрастията ми са „твърди”. Но „7едем” ме карат да вярвам, че за всяка сцена си има и кадърни и млади групари-купонджии. За да не изброявам излишно, на пръстите на едната ми ръка мога да поставя съвременни БГ групи, които доукрасяват сцената с още жанрови краски, не непременно в емоциите на „твърдия”, „железния” или „вълновия” рок. Едни от тях очакваме в Музикалната кутия тази сряда – в обичайното време на линка на OFFRoad Radio.

За нас ще бъде още и сантимент и радост, да посрещнем Наско Ди Стефано /Атанас Хубчев/, след повече от 20 години отново в Кутията – не като един от „Бедствен район”, но като лидер и участник в банда-оркестър, предизвикваща отново тайфуни от страсти и добро настроение. 

Записът от последната Музикална кутия вече е на разположение за слушане и теглене.

Най-важното
Всички новини