Загиналият пещерняк се е качвал нагоре към лагера

Владимир Йончев 31 август 2012 в 14:37 7725 0

Росен Милков
Росен Милков

Загиналият пещерняк Росен Милков се е качвал към лагера на спелеоекспедицията "Бански суходол", а не се е връщал от него, каквато беше първоначалната информация.

Поради многото противоречия в информацията, OFFNews.bg се свърза с Константин Стоичков - един от двамата ръководители на пещерната експедиция "Бански суходол", който подробно разказа какво се е случило.

Няколко дни преди началото на експедицията Росен Милков, който е от клуб "Протей" се е обадил, че смята да се качи на Пирин на 27 август за няколко дни и на 31 август да слезе надолу.

На тази дата е било насрочено качването на още двама пещерняци. При единия са възникнали някакви пречки, но другият, на име Милен, е тръгнал в уреченото време. Милен и Росен са си имали телефоните и вероятно са били по едно и също време в Банско. Милен му е звънял, но не са успели да се свържат. Затова Милен се е качил сам към лагера.

Лагерът е на място, в което няма GSM-обхват и за разговори по телефона трябва да се ходи до съседен връх. Рано сутринта между 8,30 и 9 часа ръководителят на експедицията Константин Стоичков е провел 4 разговора с Росен. Разговорите са били много накъсани заради лошия обхват. От тях се разбрало, че Росен е тръгнал по ски пътя около лифта "Църна могила" ("Академика). Но загубил пътя, направил си е бивак и е пренощувал спокойно в него.

Коста му предложил няколко човека да слязат и да го доведат до лагера, но Росен бил категоричен, че няма да се качва и ще слиза надолу към Банско.

Около 13 часа Коста и Росен се чули отново. Разговорът общо взето повтори сутрешния, разказа Константин Стоичков. Той разпитал Росен какво вижда наоколо. По описанията локализирал приблизително мястото му и му предложил да слезе да го доведе. Росен обаче бил категоричен, че иска да слиза.

При всички разговори нямаше никакви индикации, че е в беда или че има какъвто и да е проблем. А за това, че е диабетик пък съвсем никой не е подозирал, коментира Коста.

След смъртта на Росен, ръководителят на експедицията е говорил с ПСС. От спасителите разбрал, че Росен е бил с много тежка раница и без вода в нея, но не знае повече подробности.

С полицията в Банско пещерняците от експедицията са се разбрали да дадат пълни показания при слизането си от Бански суходол на 8 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!