НАСА подготвя нова мисия на Марс

Александра Маркарян 21 август 2012 в 10:21 1784 0

InSight ще прилича много на успешно приземената през 2008 г. сонда Phoenix, но апаратурата и мисията ще са много различни. Снимка: НАСА
InSight ще прилича много на успешно приземената през 2008 г. сонда Phoenix, но апаратурата и мисията ще са много различни. Снимка: НАСА

Само две седмици, след като марсоходът Curiosity кацна на Марс, НАСА обяви, че подготвя нова мисия.

Американската космическа агенция ще изпрати друг робот на Червената планета през 2016 година, съобщи BBC.

Роботът, кръстен InSight, ще носи инструменти, които да изследват в дълбочина вътрешността на Марс. Учените казват, че това би им дало по-ясна представа как се образуват скалистите планети, включително Земята.

InSight се пребори с други две предложения за следващата, относително евтина, мисия на НАСА. Тази така наречена Discovery класа е с таван от 425 милиона долара (345 милиона евро), в които не се включва ракетата за изстрелване на космическия кораб.

InSight ще извършва проучванията с помощта на сеизмични изследвания, геодезия и пренос на топлина.

Мисията ще бъде ръководена от лаборатория в Пасадена, Калифорния. 

Чрез сеизмичните експерименти ще се чуят земетресения на Марс и тази информация ще бъде използвана за очертаване границите между скалните пластове.

Ще бъде определено дали Червената планета има течно или твърдо ядро и ще покаже защо повърхността ú не е разделена на тектонични плочи като Земята.

InSight също ще вкара немска термосонда под повърхността, която да измери температурния профил на Марс. Това ще покаже как планетата се охлажда.

InSight ще бъде снабден с две камери и роботизирана ръка.

Всички данни, получени от InSight, ще дадат представа на изследователите за състоянието на Марс днес и как то се е променяло през вековете.

От характеристиките на повърхността е ясно, че Червената планета е била много по-активна геоложки в миналото. Останките от най-големия вулкан в Слънчевата система, например, могат да се видят на Марс. Кога и как тази активност е отслабнала тепърва трябва да се установи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews