OFFRoad-Bulgaria в помощ на откъснатото село Ямна

Ивелина Петрова 10 януари 2012 в 15:46 6282 0

OFFRoad-Bulgaria в помощ на откъснатото село Ямна Снимка: Nik Nikolov
OFFRoad-Bulgaria в помощ на откъснатото село Ямна Снимка: Nik Nikolov

Членове на OFFRoad-Bulgaria занесоха над 100 хляба и няколко каси мляко на бедстващи жители на откъснатото от света село Ямна, община Етрополе. В селото няма ток, достъпът е затруднен заради натрупалия сняг, а заедно с доброволците от форума с щетите се бори и екип на "Пожарна безопасност и защита на населението". В Ямна живеят близо 220 души, съобщи репортерът на OFFNews Лъчезар Вълев, който придружава потребителите на форума. Баба Зорка от селото разказа пред OFFRoad Radio, че подобен сняг селото е преживяло за последно през 1963 година. „Трагедия, жива трагедия! Започна да вали от 6 януари до вчера и снегът стигна до 1,25 м“, каза възрастната жена. По думите й кметът е изпратил помощници от социални грижи, които да помогнат на хората да разчистят снега в дворовете на някои от старите или безпомощни жители.

Баба Зорка не пропусна да похвали хората в селото, като заяви че много си помагат помежду си. Тя отбеляза, че е доволна и от кмета на Етрополе. „Преди три години къщата ми изгоря и тогава кметът ми се притече на помощ, много доволна съм от кметството“, коментира баба Зорка.

Светослав Стефанов, инспектор към дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", коментира, че основният път до село Ямна е проходим, но все още преглеждат района за бедстващи хора, които не са подали сигнали. По думите му ситуацията в селото е тежко и има информация за много закъсали автомобили. В момента работи верижна машина, която разширява пътен възел Джурово – Етрополе, за да бъде проходим за автомобили, допълни Стефанов.

„Ток има в горната час на селото, а в долните райони работят екипи на ЧЕЗ да пуснат електричеството. В района на Етрополе други бедстващи села няма. Няма пострадали и загинали хора“, съобщи инспекторът.

По думите му в село Рибарица също няма електрозахранване. В района на село Ямна има и хора без лекарства, но е осигурен достъп и ще бъдат осигурени необходимите медикаменти. „Разполагаме с МТЛБ с вериги и ще успеем да минем с него, ако се налага", коментира Стефанов. “От 20 години съм пожарникар, но нямам спомен за нещо подобно“, добави той по телефона пред OFFRoad Radio.

От ГДПБАС са взели координатите на хората от селото, които са останали без провизии и ако се наложи, ще им бъде доставена храна и ще бъде осигурен достъп до къщите им. Акцията на OFFRoad-Bulgaria се премести и към близкото село Лопян, където също има хора, нуждаещи се от помощ.

Как се роди идеята за акцията, организирането й и много снимки вижте тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!