7 взрива във военни складове у нас за последните 19 години

Юлиан Христов 06 юни 2012 в 12:42 7907 0

Поредицата взривове разтърси района на Челопечене преди 5 г. Снимка: БГНЕС, архив
Поредицата взривове разтърси района на Челопечене преди 5 г. Снимка: БГНЕС, архив

Склад с боеприпаси се взриви близо до село Лозенец във вторник. 18 души бяха ранени, а трима все още са в неизвестност.

Това не е първият подобен инцидент в България. На 19 март 1993 г. при разтоварване и пренасяне на взривни вещества към склад на русенския военен завод „Дунарит“ се възпламенява 5 тона тротил и убива петима души. След последвала верижна реакция избухва още 55 тона от взривното вещество в склада. Ранени са 250 работници.

През 1999 г. шестима полицаи и пожарникари стават жертва на експлозия в барутните погреби на „Мини Бобов дол“. При инцидента са тежко ранени четирима души. Причината е запалване на електрическото табло, което възпламенява сандъци с електродетонатори и склад с над 50 т тротил.

За последните 12 години взривовете във военни складове в страната са общо 5 – в с. Иваново, Казанлък, Челопечене, Горни Лом и край Севлиево. При тези инциденти няма загинали.

При взрив в завод „Миджур“ в Горни Лом са ранени четирима души.

Най-голям е инцидентът в Челопечене през юли 2008. При взрив във военен склад районът е разтърсен от повече от 50 експлозии. В цеха в този момент има 2500 т боеприпаси и около 20 т тротил. Жителите на околните села бяха евакуирани. Нямаше загинали при серията взривове.

Подобни инциденти се случват често и по света. При експлозия в химическия завод „Нитрохими“ в град Бий Беркло, Франция, през март 2003 година загиват трима души. Взривът е причинен от пожар в цеха за формуване на динамит. През май 2006 г. в Украйна се взривява оръжеен склад с артилерийски боеприпаси. Експлозията довежда до пожар, при който са ранени двама души.

В началото на 2008 година взрив в нелегален цех за фойерверки в Истанбул убива 19 души и ранява 117.

Инцидентът е причинен от малък пожар в жилищна сграда, където се е намирал. 27 души загинаха и над 300, сред които и деца, бяха ранени при взривове в оръжеен склад в село Гердеч, Албания, на 12 км от столицата Тирана през март 2008 г. Експлозиите продължиха около два часа. Заради инцидента беше разрушена част от международното летище в Тирана. Причината е невнимателно опериране с боеприпаси.

Три години по-късно експлозия в склад за утилизация на боекрипаси в Пигас в Южна Албаниня убива един човек и ранява трима. При експлозия и последвал пожар в склад на фабрика за фойерверки в Южна Индия през октомври 2009 г. При инцидента загинаха 33 души и 10 бяха ранени. Причина за взрива беше бомбичка, която се възпламенила в препълнения със склад хора. 13 души загинаха, а около 150 души бяха ранени при експлозия в склад за фойерверки близо до град Ичун в североизточен Китай.

През септември миналата година взрив във завод за фойерверки в Италия уби петима души. Инцидентът става в град Арпино, на 120 км от Рим. Месец по-късно при експлозия в склад за фойерверки в Дания двама души намират смъртта си. Боеприпасите, които подлежат на утилизация, унищожаване или продажба в България в момента са над 14 000 тона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!