Кабинетът ще се опита да държи безработицата под 13% през 2014 г.

Нели Чолашка 17 декември 2013 в 11:23 2540 1

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

 

73 млн. лв. са предвидени за насърчаване на заетостта и заедно с очакваните европейски средства правителството се надява да задължи нивото на безработица под 13%, обяви социалният министър Хасан Адемов на заседанието на тристранката, на която беше обсъден Националният план за заетостта през 2014 г.

По данни на Агенцията по заетостта към октомври безработицата е 11.2%, а по данни на Националния статистически институт към третото тримесечие на годината без работа са били 12% от българите в трудоспособна възраст. Причината за разминаването в данните, е фактът, че НСИ мери и обезкуражените безработни, които не се регистрират в бюрата по труда.

С тези 73 млн. лв. ще бъде осигурена заетост на 12 400 души, но заедно с периодите, в които работодателите плащат за своя сметка заплата на наетите по програми, уточни зам.-министърът Росица Янкова.

В предизборната си програма БСП обеща 250 хил. нови работни места, ако дойдат на власт.

Отделно от това Европейският съюз ни отпуска общо 110 млн. евро за борба с младежката безработица - 55 млн. евро от Европейския социален фонд и още 55 млн. евро по други програми, но още не е ясно какъв точно ще е ефектът от тях.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров попита защо още не е готов националния план за парите от европейската гаранция за младежите.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пък въобще не подкрепят Националния план за заетостта, защото не смятат, че с мерки се постига по-висока заетост, а само реалният сектор може да създаде работни места.

Работодателските организации заплашиха, че ще напуснат заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако се обсъждат предложените промени в Кодекса на труда от КНСБ, с които на бизнеса се вменяват нови задължения по колективното трудово договаряне и застраховането на работниците.

Обсъждането на тези предложения беше отложено за следващата година. 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews