Еврокомисията: Договорът на България с Русия за „Южен поток” е незаконен

OFFNews 04 декември 2013 в 22:41 13914 88

Договорът на България с Русия не отговаря на изискванията на Брюксел
Договорът на България с Русия не отговаря на изискванията на Брюксел

Двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Това се посочва в становище на Европейската комисия, цитирано от EurActiv.com.

Според Клаус Борхард, директор по въпросите на енергийните пазари в Европейската комисия, нито едно от споразуменията на България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия с Русия не е в съответствие със законодателството на ЕС.

Комисията прегледа тези междуправителствени споразумения и стигна до заключението, че нито едно от споразуменията не е в съответствие с правото на ЕС, заяви Борхард.

България, както и останалите европейски държави, подписали споразумение за „Южен поток“, трябва да поискат предоговаряне с Русия.

София и Москва подписаха междуправителствено споразумение за "Южен поток" на 18 януари 2008 г.

Становището на ЕК идва в момент на повишена чувствителност в отношенията между ЕС и Русия.  

Миналата седмица европейските лидери бяха изненадани от решението на украинския президент Виктор Янукович да провали подписването на споразумението за партньорство между бившата съветска република и ЕС, пише EurActiv.com.

Клаус Борхард обяви становището на Еврокомисията на форум в ЕП в присъствието на руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Янковски, генералния директор на "Газпром експорт" Александър Медведев и сръбския министър на енергетиката Зорана Михайлович.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер вече е изпратил писмо до руския министър на енергетиката Александър Новак, в което е обяснил казуса и е призовал руската страна  "да погледне положително" на възможността за предоговаряне на споразуменията с въпросните държави.

Междуправителствените споразумения няма как да бъдат основа за изграждането или експлоатацията на „Южен поток“, категоричен е Клаус Борхард.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!