ООН: България лъже, че сме одобрили бежанските ú лагери

Елица Мартинова 14 октомври 2013 в 15:59 18377 35

Дарения за бежанци останаха на боклука. Кадър: Нова ТВ
Дарения за бежанци останаха на боклука. Кадър: Нова ТВ

Скандално прессъобщение изпратиха от Върховния комисариат на ООН (ВКБООН) за бежанците до медиите. В текста от ООН уличават в лъжа новия шеф на Държавната агенция по бежанците Николай Чирпанлиев.

 В интервю за БНТ тази сутрин Чирпанлиев оправда лошите условия в лагерите във "Враждебна" и "Военна рампа" с това, че центровете са одобрени от ООН.

"Когато те (центровете във "Враждебна" и "Военна рампа" - бел. ред.) са приемани, е присъствал представител на Световния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН - бел. ред). Приети са центровете от тях, като е казано, че условията са нормални", каза пред БНТ Чирпанлиев.

В писмо до медиите ВКБООН напълно опровергава думите на Чирпанлиев.

"Тази информация е подвеждаща, тъй като ВКБООН никога не е бил консултиран за годността на сградите или за оценка на условията в тези два центъра. Агенцията на ООН за бежанците не е разполагала с предварителна информация за тежките условия в „Враждебна“ и „Военна рампа“. ВКБООН разбира за съществуването на и оперативността на двата центъра от медиите", категорични са ООН.

OFFNews публикува отговора на ВКБООН без редакторска намеса:

ВКБООН в действителност бе информиран от медиите, че центровете са вече функциониращи, приемащи хора, и Агенцията на ООН за бежанците не е имала предварителна информация за тези центрове или опасните условия на живот, които се предлагат на хората, нуждаещи се от закрила.

ВКБООН е искрено загрижен за трудните условия в двата нови центъра от деня, в който за първи път ги посетихме - "Враждебна" на 24 септември и малко по-късно "Военна рампа" на 1 октомври 2013 година. Тези наши опасения, описвайки трудностите, пред които са изправени семейства, бягащи от ужасите на войната в Сирия и други, бяха споделени с председателя на Държавната агенция за бежанците, г-н Никола Казаков писмено още на 25 септември 2013 година.

По това време ние изразихме своята загриженост за недостатъчния брой легла, спално бельо, одеяла; липсата на храна - само предоставяне на един пакет храна при пристигане, както и липсата на кухненски уреди, дори и за сваряване на вода за приготвяне на бебешко мляко; неадекватните бани и тоалетни и нехигиеничните условия в тях и в центъра като цяло, за което трябва да бъдат предприети спешни мерки; необходимостта от ремонт на отоплителната система във „Враждебна“, както разбрахме, тя не работи; липсата на постоянен персонал на ДАБ на място в центровете; улесняване на достъпа за НПО; и други притеснения на ВКБООН за условията там.

След нашето писмо до ръководството на ДАБ, ние сме също така заявихме, нашата позиция пред множество медии, включително и Българската национална телевизия.

ВКБООН отново заявява своята готовност да предостави техническа помощ и съвети на правителството на България, докато страната работи за посрещане на международните си задължения за закрила на бежанците. ВКБООН признава стъпките, предприети от правителството и ангажимента то да изпълни задълженията си, като отново подчертаваме необходимостта от подобряване на приемателната готовност на страната, по-специално посрещането на основните нужди на хората, като храна, подслон, достъп до медицинско обслужване, осигуряване на хигиената в центровете, достъп до образование за децата, и информиране на обществеността за дейността на правителството и проблемите на бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!