Съветът за сигурност при премиера заседава извънредно

Юлиан Христов 30 август 2013 в 07:28 2198 2

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

Извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет ще се проведе от 10.00 часа днес.

Заседанието е във връзка със ситуацията в Сирия и отражението й върху националната сигурност на България. Очаква се шефовете на външното и военното разузнаване да направят анализ на ситуацията и възможността конфликтът да стане по-мащабен. 

До този момент към България не е отправяно искане от партньорите от НАТО да се включи в евентуална военна интервенция в Сирия. Държавният глава Росен Плевнелиев, който вчера присъства на военно учение в Шабла, обясни, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), ако се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно във военни действия в региона. 

“Към момента аз не разполагам с информация да се иска от България каквото и да било. Ситуацията е много динамична и тя може да се промени”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 Военният министър Ангел Найденов е категоричен, че страната ни няма необходимите ресурси, за да се включи в подобна операция. „Известно е, че в международната общност няма единно становище по отношението на използването на сила в Сирия. Именно заради това България трябва внимателно да прецени своята позиция”, обясни Найденов. Той беше категоричен, че страната ни е готова да посрещне евентуална бежанска вълна и потвърди големия ръст на бежанците от Близкия Изток, половината от който се дължи на сирийци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!