А.Василев: Tокът можеше да поевтинее не с 5%, а с 15%

22 юли 2013 в 19:57 2912 9

Асен Василев. Снимка: БГНЕС (архив)
Асен Василев. Снимка: БГНЕС (архив)

Новият модел на ценообразуване, с който електроенергията ще поевтинее с 5% от август, би довел до 15% намаляване на цената, ако новото управление не бе отхвърлило мерките, предложени от служебното правителство. Това посочи бившият министър на икономиката и енергетиката от служебното правителство Асен Василев пред в. „24 часа“.

В доклада за модела на ценообразуване, представен от енергийния регулатор (ДКЕВР) е предвидена сума от 498 милиона лева, която с решение на кабинета ще влезе в НЕК за покриване на част от т.нар. „зелена добавка“ (добавката за изкупуване на възобновяема енергия, която се разпределя в сметките на крайните потребители). Парите трябва да дойдат от продажба на въглеродни квоти, е записано в доклада на регулатора.

Освен това прогнозата за производството на възобновяема енергия за годината (до август 2014) в доклада е намалена от 4.1 млн. мегаватчаса на 3.3 млн. мегаватчаса (20%).

Само тези две промени, касаещи зелената енергия, биха могли да дадат не 5, а 15% понижение на цената, ако моделът на ценообразуване, предложен от неговия екип и ДКЕВР при служебното правителство, бе приложен сега. При настоящото управление регулаторът отхвърли няколко от основните мерки в модела на Василев. Сред тях бяха:

- драстично намаляване на изкупувания задължително скъп ток от заводските централи (заводските ТЕЦ-ове продават цялата скъпа енергия на НЕК, а купуват и използват евтина от общия енергиен микс; идеята на екипа на служебния министър бе те сами да потребяват произведената от тях енергия, а да продават на държавния доставчик само излишната – бел.ред.);

- максимално натоварване на двете частни ТЕЦ в комплекса Марица изток – централи 1 и 3 и същевременно изваждане на ТЕЦ-овете на Ковачки - „Брикел“ и „Бобовдол“ от енергийния микс (квотата за задължително изкупуване на ток от НЕК). (Изкупна цена е много по-висока от на останалите въглищни централи, а по договорите с тях държавата се е ангажирала 15 години да изкупува съответно 82% и 85% от цялата им произведена енергия. Когато не го прави, пак е длъжна да им плаща, а междувременно плаща втори път на други – като ТЕЦ-овете на Ковачки, да произведат съответното количество ток).

Така с мотив на настоящия икономически министър Драгомир Стойнев, че не желае закриване на работни места в ТЕЦ-овете, на практика с липсващите в уравнението на Василев 10% се субсидират неефективни производства, посочи бившият министър.

Той посочи още един „странен момент“ в доклада за ценообразуването. Единственият механизъм за набавянето на въпросните 498 милиона лева, е продажба на въглеродни квоти от държавата. За 1 година обаче е нереалистично да се събере такава сума от емисиите, каза бившият министър - „предварителната (силно завишена) оценка на експертите от МОСВ (екоминистерството – бел.ред.) беше за още 136 млн. евро. Как са станали 498 млн. лв., няма обяснение. И ако не се съберат тези пари, то ще ги платят пак гражданите през данъците, или НЕК ще има огромен дефицит и ще фалира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!