Протестиращите срещу бетона в Луда Камчия поканени на ... първа копка

Милен Енчев 04 юни 2013 в 13:23 3231 8

Протест на жителите на селото отпреди дни срещу проекта
Протест на жителите на селото отпреди дни срещу проекта

Днешната „среща“, насрочена от община Сунгурларе между жители на с. Дъбовица и проектанта на бетонната стена срещу наводнения, която те не желаят, се оказа първа копка на 335-метровото съоръжение.

Това научи OFFNews от Мария Канева, която е автор на сигнала до медиите за спорния проект. По думите й днес действително в селото са пристигнали кметът на Сунгурларе Георги Кенов и строителната фирма. С тях обаче са дошли още десетки души, част от тях роми, полиция, както и свещеник. „Явно става дума за първа копка, което не беше идеята – както вчера ни казаха, целта на днешната среща е да обсъдим алтернативите на проекта, предложени от инициативния комитет на протестиращите“, каза Канева. Местните попитали ромите защо са дошли, предполагайки, че са служители на строителната фирма. Те обаче отвърнали, че не знаят, а са докарани от общината.

Жителите на село Дъбовица ще протестират и днес срещу проекта. Те са поискали официално разрешение за протеста от община Сунгурларе. От общината разпространиха до медиите изявление на кмета Кенов, с което изразява „принципното си несъгласие с действията на протестиращите“. Мотивът на Кенов е загриженост за живота и здравето на местните жители, включително на протестиращите, се казва в писмото: „общината с основен мотив опазване на живота и здравето на населението в с. Дъбовица и околните населени места, попадащи на територията на общината, както и с цел опазване на имуществото на гражданите, държавата и общината е предприела поредица от законосъобразни действия по изграждането на предпазна стена по левия бряг на река Луда Камчия, с която се препятстват потенциалните наводнения“.

Проектът за стената, на стойност около 800 хиляди лева, е направен през 2010 г. - 2 години преди голямото наводнение в селото. Протестиращите заявяват, че освен, че ще прогони видрите от реката (селото и р. Луда Камчия са в две защитени зони от мрежата „Натура 2000“), стената няма да предпазва къщите, които са най-пострадали през 2012 г., защото ще свършва много преди тях. Те са съгласни с малка част от проекта - като прочистването на речното русло, за по-добра проводимост на реката. Категорични са обаче, че не желаят стената и предлагат алтернативно решение - прокопаване на второ речно русло, което да отвежда при нужда придошлите води на реката.

Декларацията на загриженост от общината за дъбовчани не обяснява защо кметът Кенов (ДПС) досега не е бил склонен да обсъди наново алтернативните предложения на протестиращите.

Първа копка обаче днес не се е състояла. Разговори днес все пак е имало и от общината са приели исканията на хората, научи OFFNews oт местни жители. Проектантът на стената арх. Николай Лисев от столичната фирма "Нинка - ХМ" е изслушал аргументите на протестиращите и е заявил, че не е бил уведомен за голямото наводнение от 2012 г. По думите му, проектът ще трябва изцяло да се преработи. В крайна сметка кметът на Сунгурларе, който по-рано е убеждавал протестиращите, че заради промяна на проекта общината би загубила еврофинансирането за него, е заявил, че това ще бъде направено.

OFFNews днес потърси за коментар зам.-кмета на Сунгурларе Хатидже Георгиева, но телефонът й бе изключен – вероятно заради лошия обхват на мобилните телефони в селото.

Договорът със строителя вече е подписан. Изпълнител на стената ще е търговищката фирма „Стройкомерс – ТТ“, свързана с депутата от ДПС Йордан Цонев, показа проверка на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови