Експерт от ДНЕС: Тихомълком продадоха държавния дял в ЕРП-тата

15 февруари 2013 в 06:03 5002 5

Георги Христов, експерт на движение ДНЕС.
Георги Христов, експерт на движение ДНЕС.

Георги Христов е експерт на движение ДНЕС в областта на енергетиката. Той е бил съветник в министерство на енергетиката, финансов директор в Агенция за социално подпомагане и управител на Булгарстрой комплект.

- Според вас какво накара хората да излязат на улицата и дни наред да протестират срещу сметките за ток и парно тази зима?

В края на миналата година - декември 2012 г., всички монополисти - и топлофикациите и електрорарзпределителните дружества, направиха огромна жътва.  Те свалиха поне три кожи от хората. Това не е случайно, това е координирана кампания. Сдружение ДНЕС още преди две години предвидихме, че това ще се случи точно сега. 

- Какво подсказваше, че това ще се случи?

- Подсказваше го поведението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това не е независим орган, както го представят, той е зависим от политици, от лобита. Трябва да се мисли за промяна в политиката, а не как ще се правят спасителни PR акции. Това са палиативни мерки, няма да доведат до реален резултат. 

Високите сметки за ток и парно от последните месеци са продукт на липса на политика в сферата на енергетиката. Създадени са много възможности монополистите да правят, каквото поискат. Това важи най-вече за ЕРП-тата. 

- Смятате ли, че трябва да се национализират ЕРП-тата и държавата да си върне контрола върху електроразпределието?

- Няма как де не съществуват електроразпределителни дружества. Но не и в този вид. Особено, след като миналата година продадоха и държавния дял в трите електроразпределителни дружества и то тихомълком.

Точно преди да се приватизират ЕРП-тата Народното събрание прие точно при какви условия може да се продава държавния дял. Те са свързани предимно с това да бъде доказано, че РПТ-тата ще бъдат стабилни, да не предизвикват сътресения и т. н.

Без да се направи анализ и без да се дава гласност дяловете на държавата бяха продадени. Това е и една от причините за увеличените цени на тока. 

Не трябва да има национализация, защото тя е толкова опасна, колкото една приватизация, но трябва да има отнемане на лицензи и глоби, когато не се изпълняват договорите. 

- Кой и защо позволи този огромен ръст на сметките за ток?

- ДКЕВР позволи това. Т. нар. "такса достъп" е незаконна. В закона е записано, че от нея са освободени крайните потребители, а се начислява само, за тези които правят бизнес с електроенерегия. Сдружение "ДНЕС" предлага да се определи точно и ясно кой е краен клиент. Домакинствата, детските градини, училищата и болниците категорично трябва да са на регулирани цени без добавки. В момента има 7 добавки. Ние имаме сериозно съмнение, понеже това са технологични разходи, че те се фактурират два пъти.

- ЕРП-тата ли печелят от това?

- Отчетът на ЧЕЗ за декември показва 241% увеличение на печалбата за декември спрямо ноември 2012 г.  

- Тези дни са заговори за намаляване на цените на тока за домакинствата и за бизнеса. Според вас това реалистично ли е?

- Цената няма да бъде намалена. Говори се, за да се успокои напрежението в обществото. Големият проблем е, че нито домакинствата, нито бизнесът могат да правят планиране на личния бюджет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!