„Хамас“ идва в София, търси наши депутати

OFFNews 13 февруари 2013 в 17:44 3578 8

Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС
Знамето на Палестинската власт. Снимка: БГНЕС

Делегация на палестинската организация „Хамас“ пристига на посещение в София, съобщи базираната в Палестинската автономия информационна агенция "Маан".

"Маан" твърди, че това е първото по рода си посещение на представители на „Хамас“ (Ислямско движение за съпротива) на територията на Европейския съюз, където организацията е обявена за терористична.

Партията е водеща политическа сила в Палестинската автономия, чийто президент пък - Махмуд Абас, е представител на опозиционната „Фатах“. Лидер на „Хамас“ е Халед Мешаал.

Aгенция "Маан" твърди, че  в София пристигат трима високопоставени членове на групировката - Салах Бардауил, Мушир ал Масри и Исмаил ал Ашгар. Тримата щели да се срещнат с български депутати, твърди агенцията.

Сайтът newsru.co.il пише, че представители на "Хамас" са били на територията на Европа последно през 2012 година, когато са били на посещение в Швейцария, която обаче не е член на ЕС.  

От посолството на Палестинската автономия у нас потвърдиха пред OFFNews.bg информацията за визитата. Оттам заявиха, че знаят за посещението на трима депутати от управляващата партия „Хамас“. Посещението обаче не е организирано от посолството, нито е предизвикано от него. От посолството обясниха, че посещението вероятно е частно.

Говорителят на МВнР Весела Чернева обясни пред OFFNews, че знаят за посещението, но то не е по дипломатическа линия. „Няма в българската държава представител, който да се среща с тях, няма искане за такива срещи“, каза пред OFFNews Чернева, която също не изключи възможността да става въпрос за частно посещение. „Ние поддържаме връзки с Палестинската власт чрез правителството в Рамала. Нямаме връзки с „Хамас“. Нашето представителство е в Рамала и това е представителството ни в Палестинската власт. Нямаме контакти с тази организация, която, между другото, е в списъка на ЕС като терористична организация“, каза още Чернева.

Засега не е ясно точно кога пристигат палестинците, нито къде и с кого са планирани срещи. Не е ясна и целта на визитата, както и кой е инициаторът ѝ.

Президентът Махмуд Абас беше на официално посещение у нас през 2010 г. по покана на президента Георги Първанов. Президентите обсъдиха възобновяване на договори в областта на културата, икономиката и информационните технологии. Български строителни фирми ще могат да участват в изграждането на инфраструктурни проекти в Палестина, както и сключването на договори за подпомагане обучението на палестински младежи в български ВУЗ-ове.

През 2012 година новоизбраният президент Росен Плевнелиев върна визитата в Палестинската автономия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!