БСП: Кабинетът обвини "Хизбула", уплашен от Будагейт

Александра Маркарян 08 февруари 2013 в 11:37 2604 3

Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС
Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС

"Информацията за агент Буда хвърля съмнения върху предположенията за независимост на българския премиер. Защо иначе достойното поведение на българското правителство, нежелаещо да се обвърже със заключения за "Хизбула", се промени?"

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Найденов подчерта, че е имало "фрапиращ натиск" спрямо българското правителство, включително чрез израелски и американски медии, за посочване на "Хизбула" за отговорна за атентата на летище Сарафово в Бургас на 18 юли 2012 г.

Той се усъмни, че правителството е отчело рисковете, които пораждат обвиненията към "Хизбула".

Найденов коментира и 6-часовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, след което вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че може да се направи "обосновано предположение", че "Хизбула" стои зад атентата, в който загинаха петима израелски граждани, един български гражданин и атентаторът.

"Непостигането на съгласие не е изненада, но когато всички са от една страна, а от другата са управляващите, има нещо сбъркано. Не чухме какво предприема България, нито какви са рисковете. Докладът беше повърхностен. Разследването не е приключило. Доказателствата не са достатъчни. Може ли това да е сериозна основа за заключения? Не би трябвало, но тази позиция предрешава окончателните резултати от следствието", заяви Ангел Найденов.

Според него, въпросното "обосновано предположение" било направено пред членовете на КСНС заради необходимостта да се компенсира липсата на категорични доказателства, желанието да се сподели отговорността и заради натиска за политическо становище, на базата на което "Хизбула" да бъде призната за терористична организация в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки