Доказателствата за атентата няма да издържат в съда

07 февруари 2013 в 10:58 1695 0

Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас Снимка: БГНЕС

Доказателствата, събрани по атентата в Сарафово, не са достатъчни, за да издържат в съда.

Твърдението е на главния прокурор Сотир Цацаров, който коментира пред журналисти готовността на прокуратурата да повдигне обвинения. 

"На този етап делото не е готово за внасяне с обвинителен акт, но задачата е хората, виновни за този терористичен акт, да бъдат изправени пред съд. Сега има доказателства и оперативни данни, но този извод е твърде различен от този, който е необходим, за да бъде внесен обвинителен акт", каза още главният прокурор.

Той обясни, че тепърва предстои официализиране на много оперативни данни, в това число молби за правна помощ. 

Изявлението, което вътрешният министър Цветан Цветанов направи след Консултативния съвет по национална сигурност, че в терористичния акт на летище „Сарафово” има съпричастност на „Хизбула” се опира на доказателства и оперативни данни, каза Цацаров. Разследването на терористичния акт в Бургас е много активно и хората, които са работили по него, са свършили наистина огромна работа. То трябва да продължи по същия начин, коментира още главният прокурор. По думите му - цялото движение и всички действия от страна на извършителите са много обмислени и добре планирани. 

Лансираната от вътрешния министър теза за "Хизбула", все още не е коментирана от премиера Бойко Борисов. На брифинга след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, за първи път не беше дадена възможност за задаване на въпроси. Отношение по версията не взе и президентът Росен Плевнелиев, който остави тя да бъде оповестена от вътрешния министър. 

В четвъртък депутатите отхвърлиха искането за изслушване на Борисов в парламента във връзка с решението на КСНС. "Днес разнобоят става съвсем очевиден. Президентът на страната казва, че се разграничава от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов. Главният прокурор също се разграничава", заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов, който поиска изслушването на премиера.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки