БАН зове за кротки избори

Борислава Бибиновска 05 февруари 2013 в 12:51 2094 1

Не на политическата агитация! Снимка: sxc.hu
Не на политическата агитация! Снимка: sxc.hu

Партиите да бъдат по-умерени и национално отговорни в предизборната си агитация. Към това призоваха членове на Българска академия на науките (БАН) и представители на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ).

На съвместна среща днес, която се състоя в централата на БАН, те подписаха  Декларация за толерантността между вероизповеданията и етносите в България.

"Призоваваме политическите партии при предстоящите избори да бъдат по-умерени и национално отговорни в предизборната си агитация", се посочва в Декларацията.

С подписаването на Декларация, от БАН и НСРОБ се ангажират с търсене на нови начини за подобряване отношенията между етносите и съхраняване на толерантостта в страната ни.

На срещата, на която присъстваше и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, бе обсъдена темата за "Религията като мярка за морала в едно общество".

"Декларираме, че толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие освен на културите в нашия свят, още и на формите на изразяване и на начините на човешкото битие", посочва се в Декларацията.

"Много хора сме разтревожени, че думата "толерантност" се използва по един малко недобър начин", коментира акад. Воденичаров.

По думите му няма напрежение между самите етноси, но някой иска да използва религията неправомерно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!