Кунева: От забраната на цигарите страдат добрите

Елица Мартинова 18 декември 2012 в 12:02 1104 0

Лидерът на
Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

„Заради непостоянното управление на ГЕРБ в момента в България страдат праведните и изпълнителни собственици, които се съобразяват с регламента“, заяви на пресконференция във вторник лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Думите ù бяха коментар по обсъждания днес режим на пълна забрана за пушенето на закрити обществени места.

„Заведенията, които изградиха помещения за пушачи и непушачи, в момента на практика губят. Накрая тези, които са били изпълнителни, ще страдат. Тези, които не ги е грижа за забраната на правителството, ще си продължат по стария начин“, посочи Кунева.

Бившият еврокомисар отказа да се обяви „за“ или „против“ строгия регламент, но подчерта, че правителството е взело неинформирано решение.

„Знаем ли колко процента от собствениците са „против“ и колко са „за“? Направен ли е анализ на мнението на служителите в тези заведения, защото забраната пази и тях? Има ли изследване за хората, които са потърпевши от правилата? Не! И по този начин се вземат всички решения“, заяви лидерът на „Движение България на гражданите“.

По време на пресконференцията представители на партията направиха анализ на изминалата 2012 г.

Според Меглена Кунева 2012-а е година на изгубеното политическо доверие и това се дължи на срастването между държавна и партийна власт.

„Там, където има смесване на партийна с държавна власт, демокрация няма. България е минавала по този път през времето на тоталитаризма. Днес при нас това е факт навсякъде. Можеш да станеш ръководител на АЕЦ „Козлодуй“ или на Фонд „Земеделие“, или на „Напоителни системи“ само по един критерий – не конкурс, а това колко си близко до властта“, посочи бившият еврокомисар.

По думите ù тази практика се е пренесла и в институциите, които би трябвало да служат като „санитарен кордон“ между държавната власт и партиите – Конституционния съд, Висшия съдебен съвет и главния прокурор на страната.

Тя изрази надежда, че през идващата 2013 г. ще се разшири участието на гражданите във властта.

„Спасението за страната не е през политическите партии, а през гражданите. „Движение БГ“ поема ангажимент да работи за гражданското участие в управлението“, обеща Меглена Кунева.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови