Пламен Таушанов: Само сериозно обучени жени могат да раждат вкъщи

Вероника Шербанова 22 ноември 2012 в 17:06 4949 1

Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите
Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите

Пламен Таушанов е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Таушанов е магистър по право, експерт по медицинско право, медицински инциденти, лекарски грешки, спорт и здраве.

Участва в реализирането на проекти за спортуване, здравословен начин на живот, превенция на заболявания и  наркотични зависимости. 

Пламен Таушанов се занимава активно със защита на правата на пациентите от 2002 г., когато е основана и Асоциацията за закрила на пациентите.

В последните седмици отново се повдигна въпросът за асистираното домашно раждане и дали то да бъде узаконено или не. Каква е вашата позиция по въпроса?

Това е някакво течение, някакво желание, когато е имало инциденти, да се търси някакво разрешение. Сега натискът за домашното раждане не е толкова активен, преди няколко години беше дори по-голям.

За да роди в дома си една жена, трябва да премине през сериозно обучение, не е просто отивам в дома си и раждам. Така че има едно отрезвяване, но трябва добре да се претеглят плюсовете и минусите. 

Може да се създадат центрове към болниците, макар че и сега има специализирани болници. Какво се случва обаче, ако се окаже, че има усложнения или родилката има допълнителни заболявания – диабет, наднормено тегло, високо кръвно налягане. Затова е най-добре раждането да става в многопрофилни болници, където жената ще бъде комплексно лекувана при нужда.

Какво е разрешението на проблема според вас?

На първо място трябва да се подобри и усъвършенства болничната помощ – по линия на организационно-финансово обезпечаване и по линията на информираното съгласие, което в момента е с много дефекти. Информираното съгласие трябва да съдържа например около 20 въпроса, които да обхващат всички аспекти на раждането – присъствието на съпруга, използването на упойки, преминаването от един към друг вид раждане.

Трябва да има промяна на системата и акушерките да могат да извършват консултации. Те са много по-близо до хората по места. Могат да се създадат къщи или центрове, където да раждат жените, макар че и сега има специализирани болници.

Трябва да се направи регистър, в който да се включат ражданията не само в няколко болници, а навсякъде. В него трябва да се включат освен това всички бременни жени и родените бебета, за да може да се следи развитието им до навършването на една година, в който период смъртността е най-висока.

Без тези регистри няма да знаем къде има добри лекари, къде има добри екипи, а без тази информация няма как информирано да се избира лекарски екип. Няма да знаем колко успешни раждания има, в колко случаи са се появили усложнения и т.н.

Възможно ли е на този етап създаването на споменатия от вас регистър и има ли постъпки за създаването му?

Може да бъде направен лесно и няма да изисква кой знае какъв финансов ресурс. Все пак става въпрос за качеството на медицинското обслужване, защото в момента Здравната каса, която финансира раждането, не проверява качеството на това раждане. Медицинският одит понякога случайно уж отива да го проверява, което също не се прави сериозно. Когато липсва документация за извършени медицински процедури, медицинският одит вместо да ги накаже, че не са извършени процедурите, само ги наказва административно, че липсвала документация, което е смешно, защото човек е поставен на риск.

Поставяли сме вече въпроса за създаването на регистър в разговори с Министерството на здравеопазването и здравната комисия към парламента, така че създаването му вече се обсъжда.

От асоциацията на акушерките коментираха преди дни, че в момента България не е готова за узаконяване на планираното домашно раждане и поискаха да се направи по-широка дискусия по проблема. Какво е вашето мнение?

Подкрепяме идеята да се направи дискусия, не искаме жените да раждат при лоши условия, напротив. Но и жените могат да бъдат по-активни и при нередности веднага да сезират контролните органи или да се обърнат към нас и да не се страхуват, че ако поставят въпроса, няма да могат да родят нормално. Напротив, те ще имат подкрепа заради обществения натиск, ще имат и подкрепата на акушерките. И най важното е да не подават сигналите анонимно, а да застават с имената си, да имат гражданска позиция.

Според „Сдружението на дулите в България” стават около 30 планирани домашни раждания на година. Вие имате ли информация колко жени раждат в домашни условия?

Няма статистика колко жени раждат в дома си, било то планирано, изненадващо, с участие на акушерка и т.н. Ние разбираме главно за домашни раждания, свързани с нещастни случаи. Никой не разбира за случаите, в които ражда майка в Смолянско например, която има вече шест деца и роди още едно, без да съобщи на никого.

В момента няма и представително проучване, което да ни каже каква е нагласата на българката за такъв тип раждане.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови