Маркет Линкс: Мария Габриел с по-висок рейтинг от Борисов

OFFNews 09 февруари 2024 в 12:05 2969 1

Мария Габриел и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/архив

Няма драстично изменение в доверието към политическите лидери. Президентът Румен Радев продължава да е с най-високо доверие – 40%. Следват вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел с 28%, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 24% и премиерът Николай Денков с 24 на сто. 

Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1016 лица над 18 г. в страната в периода 26 януари - 4 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

От останалите лидери на политическите партии Слави Трифонов („Има такъв народ“) и Костадин Костадинов („Възраждане“) са с еднакво одобрение – 17%. Следват лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев – съответно и двамата с 15% доверие. 

„Слави Трифонов продължава да има добър рейтинг. Като цяло връзката между ИТН и него се е скъсала отдавна и той вече не може да прелива от този свой публичен политически ресурс, който има към партията. А тя изглежда буквално на ръба на оцеляването при евентуални следващи избори“, коментира социологът от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с 14% одобрение, както и съпредседателят на „Демократично България“ Христо Иванов. Делян Пеевски от ДПС пък е с 8% доверие. 

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. Ако днес имаше парламентарни избори, за партията на Бойко Борисов ще гласуват 23.8%. На второ място се нарежда "Продължаваме промяната - Демократична България" със 17.2%. ДПС е трета политическа сила с 12.1% подкрепа. 

9,9 на сто подкрепят Възраждане, а 8.5% от анкетираните ще гласуват за БСП. "Има такъв народ" остава малко под границата за влизане в парламента с 3.8%. Близо една пета от участниците заявяват, че няма да гласуват или няма да подкрепят никого в случай на предсрочен вот.

Доверието в институциите

„Доверието в Народното събрание постепенно намалява. Парламентът остава арена на бурни политически битки. Понякога те стигат и до физически сблъсъци, което не може да бъде оправдано от българските граждани“, коментира Добромир Живков.

Отношението към правителството бележи малка промяна в положителна насока – с 2%.

-----------------------------------------------
Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1016 лица над 18 г. в страната в периода 26 януари - 4 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!