Трета година причините за смъртта на Пламен Куцаров са неясни

OFFNews 19 ноември 2012 в 13:11 2534 0

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Три години след смъртта на Пламен Куцаров причините за смъртта му остават неясни.

В понеделник в Софийски градски съд, където се води делото срещу двамата служители на ГДБОП - Божидар Проданов и Ирен Вълев, обвинени за смъртта на Куцаров, беше представена съдебно-медицинска експертиза, която не дава категоричен отговор за причините за смъртта.

На 21 януари 2009 година Пламен Куцаров беше задържан при операция на ГДБОП. Той почина на път за ареста, а прокуратурата обвини за смъртта му ескортиращите го спецполицаи заради немарливо изпълнение на служебните задължения.

От обясненията на петимата експерти, участвали в аутопсията на трупа на Куцаров, в понеделник в съда стана ясно, че категорична причина за смъртта му не може да бъде посочена. Експертите посочват, че по тялото на Куцаров има неоспорими следи от притискане на гръдния кош и диафрагмата на починалия, което е довело до затруднено дишане. Наблюдаваната деформация на органите на Куцаров обаче може да се наблюдава и при постоянен прием на наркотични вещества или анаболи. Деформациите на органите на Куцаров могат да се обяснят с болестни промени, които се наблюдават при професионалните спортисти, обясни д-р Станислав Христов.

Химичният анализ показвал, че Куцаров е употребил наркотици, но не е ясно дали това е станало непосредствено преди ареста му или дни преди това.

При всички положения обаче били налице следи от затруднено дишане, охлузвания по китките и кръвонасядания на различни места по тялото му, включително и около очите. Експертите заявиха, че силна емоционална превъзбуда също би била довела до фатален край, ако това състояние се насложи върху общото здравословно състояние на Куцаров към момента.

Спецполицаите обяснили, че кризата на Куцаров настъпила заради големия стрес, на който той бил подложен. Те обяснили, че на мъжа му станало лошо, след като бил разпитан в Института по психология при МВР. Докато бил превозван към сградата на ГДБОП, той получил криза, а конвоиращите го полицаи му направили изкуствено дишане и масажи, за да се опитат да го спасят. 

Днес показания пред съда даде Атанас Димитров, който бил служител на ГДБОП. Той обясни, че Куцаров е разследван като посредник по искането за откупа на Кирил Божилов-Киро Цигането, който и до днес е в неизвестност. Димитров разговарял с Куцаров в деня на задържането му. Той твърди, че задържаният бил наясно за какво е арестуван, но отричал да има нещо общо със случая на отвличане. Димитров обяснил на Куцаров, че е „бушон“ от схемата за отвличане, който бил нарочен да изгори. В групата участвал и прочулият се около групата за отвличания "Наглите" Валентин Янев-Вальо Бореца.

Димитров предложил на Куцаров да съдейства, но той до последно отричал да има нещо общо с отвличането. По-късно детекторът на лъжата показал с категоричност, че Куцаров е замесен във въпросното отвличане.

Димитров разбрал за смъртта на Куцаров от началника на отдела за задържане на опасни лица в ГДБОП. От него научил, че починалият е бил конвоиран от двамата подсъдими полицаи.

На първото заседание по делото, което се проведе през май миналата година, стана ясно, че прокуратурата е търсела максимална публичност по случая. Операцията била ръководена от зам. градският прокурор Роман Василев.

Бившият служител на ГДБОП разказа в първото заседание по делото, че два дни преди смъртта на Куцаров, той трябвало да се срещне с другите двама заподозрени в отвличането. “Предложих им като средни интелигентни хора да не правим циркове, но прокуратурата много държеше да се даде публичност. Предполагам, че искаха да си направят ПР”, разказа пред съда бившият антимафиот. Акцията била под надзора на Градската прокуратура. Докато полицаите се чудели какво да правят, тримата заподозрени се разотишли. Така антимафиотите правили 2-3 неуспешни опита да заловят “похитителите”, докато накрая не се събрал “щаб”, “като се видя, че така няма да стане”, обясни Пенков. Той разказа също, че подобни колективни решения на щаб “размиват отговорността”. В крайна сметка се стигнало до вариант тримата да бъдат арестувани по домовете им рано сутринта.

Следващото заседание по делото е насрочено за 29 януари догодина, когато отново ще бъдат изслушвани експерти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!