Св. пророк Авдий, св. мъченик Варлаам, Св. Филарет - Митрополит Московски

19 ноември 2012 в 03:25 2486 0

Св. пророк Авдий
Св. пророк Авдий

Светият пророк Авдий бил родом от селището Витарама, близо до Сихем. Той служил при двора на израилските царе и бил домоуправител на цар Ахав.

От младини бил твърде богобоязлив и когато целият Израил отстъпил от Бога и започнал да се покланя на скверния Ваал, той тайно служел на Единия Истински Бог на Отците си, Който спасил Израиля от Египет и го превел през Червеното море като по суша. Когато беззаконната Иезавел изтребвала пророците Господни, Авдий взел сто пророка и ги скрил в две пещери по петдесет човека. Там ги хранил с хляб и вода по време на глада в дните на пророк Илия.

Житие на свети пророк Авдий

Книга на пророк Авдий

На еврейски Авдий значи 'служител на Повелителя'. Това е най-кратката от книгите Малки пророци и изобщо в целия Стар Завет. В ръкописите и преводите на Авдий съществуват различен брой варианти и "неясни" места. Стихове 1-6 от книгата съвпадат почти дословно с Йер 49:9-10, 14-16.

Исторически контекст

Пророчеството е насочено към царство Едом (Идумея). Идумейците се заселили в Палестина и основали своя държава в южните й планини преди израелтяните (ок. ХІV в. пр.Хр.). Приемат се от Израел за родствено по кръв племе, тъй като техният прародител Исав е брат на Яков .

Въпреки това историята на отношенията между Израел и Едом е белязана от съперничество и вражда. При Давид и Соломон Едом се намира в състава на Израелската монархия, след това се освобождава и скоро става васал на Асирия. По време на нашествието на Навуходоносор (597 г. пр.Хр.) идумейците преминават на негова страна и завземат част от Юдея (Пс. 136:7). По-късно след продължителни конфликти основното население на Едом приема юдейската вяра (ІІ в. пр. н.е.). Идумейците често заемат високи длъжности, а в лицето на Ирод Велики получават дори короната.

Съдържание и духовен смисъл

С устата на пророк Авдий Повелителят осъжда Едом за неговите престъпления. Напразно той разчита на планините с надеждата, че ще го защитят (3-4); той е притеснявал своя "брат", злорадствал е, виждайки неговите бедствия, посягал е на земите му, заради което сам ще бъде победен (1-14).

По-късно, когато Идумея се слива с Юдея, Едом става символ на вероломен брат. Едом между другото е бил наричан и Рим.

Ако първата част на книгата изобличава братоубийствената вражда, втората (15-21) е пророчество за Божия съд "над всички народи". 

Автор и време на написване

За самия пророк не е известно нищо. Повечето тълкуватели смятат, че е живял в периода след пленничеството. Паралелите с Иеремия и намеците за събития от неговото време могат да бъдат обяснени двояко. Или Авдий е включил в книгата си изречения на предшествениците си, или първата част е написана по-рано. Първото предположение е по-вероятно.

Православната църква чества паметта на пророк Авдий на 19 ноември.

Св. мъченик Варлаам

Св. мъченик Варлаам - от Антиохия Сирска. Страдал по времето на император Диоклетиан в 304 година. Принуждаван към идолослужение, поставили в дланта му жар с тамян и смирна и го заставяли да държи ръката си над идолския жертвеник - принудително да принесе жертва на идолите. Но той не разтворил ръката си и тя изгоряла.

Жития на св. Варлаам

 

Св. Филарет, Митрополит Московский и Коломенский

(1783–1867)

Чества се на 19 ноември (2 декември ст. стил)

Текстове от Св. Филарет

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!