ЕК: Трябва да се справите със сериозни пропуски до 2014 г.

Елица Мартинова 12 ноември 2012 в 16:28 1844 0

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

България започва преговори с Европейската комисия за разработването на споразумение за партньорство и програми за периода 2014-2020 г. ЕК обаче изрази опасения, че страната ни все още не е готова за следващия програмен период.

За да обсъдят Становището на службите на ЕК относно споразумението за периода 2014-2020 г., в понеделник в България пристигнаха Валтер Дефа – ръководител на Дирекцията по регионална политика, Петер Щуб Йоргенсен – зам.-директор на Дирекция по заетостта и социалните въпроси, зам.-директорът на Дирекцията по земеделие и развитие на селските райони Йержи Плева и ръководителят на Дирекцията за морско дело и рибарство Стафанос Самарас.

Те представиха анализа си на пресконференция в понеделник, на която присъстваше и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

„България трябва да се подготви по много точки, за да посрещне следващия програмен период. Пред страната ви остават предизвикателства, с които трябва да се справите, за да бъде ефективно усвояването на средствата от период 2014-2020 г.“, заяви Йоргенсен.

Един от основните проблеми за страната ни според Становището на ЕК е неефективното усвояване на средствата в сферите на образованието и здравеопазването.

„Структурно по-ниските бюджетни приходи и неефективните публични разходи, по-специално в образованието и здравеопазването, могат да застрашат дългосрочната устойчивост на публичните финанси“, се казва в Становището.

Анализът на ЕК посочва като предизвикателство и липсата на баланс в популацията на селските и градските райони на страната

„Докато населението на селските райони продължава да намалява, бързият растеж оказва натиск върху инфраструктурата на София и други центрове на градския растеж“, смятат експертите на ЕК.

Друго притеснение на анализаторите са крайно различните икономически и социални условия в отделните региони на България.

Обобщението на Становището посочва, че най-неотложните предизвикателства пред страната ни са свързани с участието на пазара на труда, осигуряване на благоприятна за иновации бизнес среда, развитие на инфраструктурата и усъвършенстване на административния капацитет.

„Ние знаем, че България изпитва нужди във всички сектори, но аз смятам, че страната ни не е проблем, а една възможност и предизвикателство“, бе изводът на министър Дончев.

Екипът от експерти на ЕК представи и бъдещите приоритети за финансиране.

За България те са разпределени в пет направления:

1. Намаляване на безработицата чрез подобряване на условията по заетост, развитието на образователни политики и политики за социално приобщаване.

2. Създаване на благоприятна бизнес среда чрез насърчаването на иновации.

3. Подобряване на инфраструктурата с цел икономически растеж и създаването на нови работни места.

4. Насърчаване на проекти, развиващи екологосъобразната икономика и ефективното използване на ресурси.

5. Укрепване капацитета на държавната администрация, управлението и съдебната власт.

Министър Дончев коментира, че анализите на ЕК не се отличават съществено от тези на България.

„Целта ни вече не са просто добрите проекти, а проекти, които допринасят за растежа в Европейския съюз. Това е и основният приоритет на Европа 2020. Фокусът пада върху споделените ползи и политиките по сближаване“, заяви министър Дончев.

„Няма много и съществени разлики между анализите на ЕК и важните точки, които отчита България. Страната ни влиза в преговорите много подготвена и очакваме разговорите да са ползотворни“, допълни още Томислав Дончев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови