ДПС унижи Кърджали - освободителят на града няма да бъде почетен

21 октомври 2012 в 13:02 5682 3

Ген. Васил Делов
Ген. Васил Делов

ДПС унижи Кърджали. Общинските съветници от партията блокираха решението за обявяване почетен гражданин на освободителя на града ген. Васил Делов.

Скандалът се разгоря по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод 100-годишнината от Балканската война.

Номинацията на ген. Делов, направена от инициативен комитет, бе подкрепена от БСП и ГЕРБ ("за" гласуваха 16 съветници), но бе блокирана и в крайна сметка - отхвърлена с гласовете "въздържал се" на 22-та общински съветници от ДПС.

От ДПС заявиха, че имало подписка на 320 души, които били против военноначалникът да бъде почетен гражданин на Кърджали - личността му не била "обединителна". Подписалите се имали спомени от Балканската война и все още имали "незараснали рани".

БСП и ГЕРБ веднага излязоха с протестни декларации, с които осъдиха отношението на ДПС към историческите факти. Двете партии се обявиха против потъпкването на историческата истина и оскверняването на паметта на ген. Делов. Поведението на съветниците от ДПС е скандално, сее разкол и води до изкуствено противопоставяне на местните хора, твърдят политиците.

Свика се извънредно заседание на председателите на групи в Общинския съвет. Партиите обаче не отстъпиха. Кметът на Кърджали Хасан Азис внесе предложение Градската градина да носи името на ген. Делов, което бе прието единодушно.

"Срам и позор за Кърджали, срам и позор за България", коментираха афектирани от групата на БСП в общинския съвет. С подобни думи възмущението си изразиха и от ГЕРБ.

"Няма как да празнуваш освобождението на Кърджали и да не почетеш освободителя на града ген. Васил Делов... Кметът Хасан Азис предложи ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали, но общинските съветници от ДПС гласуваха с „въздържал се” и предложението беше отхвърлено. Кметът излезе много елегантно от случая – аз го предлагам, пък общинските съветници не искат. Това е петно и за самия кмет, защото в един момент, когато трябва да вземеш позиция, ти не можеш да мишкуваш и да не застанеш с ясно лице. Когато правиш такъв голям празник, по какъв начин ще застанеш с открито лице пред кърджалийци", коментира депутатът от ГЕРБ и областен координатор на партията в Кърджали Цвета Караянчева, цитирана от агенция "Фокус".

Тя е категорична, че подписката, с която ДПС защитава позицията си, е нелегитимна.

"Историята казва, че ген. Делов е един от най-толерантните и интелигентни военачалници в българската история. Той не е позволил да бъдат убити или наранени по някакъв начин военнопленниците. Той дори е наказвал собствените си войници, ако са се опитвали по някакъв начин да посегнат на пленените войници. Аз не виждам какъв е аргументът. От април се водят разговори и имаше пълно единодушие за подкрепата на ген. Делов”, заяви Караянчева.

ГЕРБ ще излезе с нова декларация по този случай. От партията ще поднесат отделно венци пред Паметника на Освободителите, но няма да участват в организираното от кмета честване.

„Досега винаги сме били на паметника, редом до кмета, но днес ние демонстративно няма да сме на празника, но ще почетем героите и ще поднесем венци”, допълни депутатката.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!