Заради кабинета на Радев плащахме за скъп хляб, мляко и месо, според Асен Василев

С решението на служебния кабинет за забрана на вноса от Украйна са нанесени щети на хазната за 146 милиона, каза финансовият министър

OFFNews 13 септември 2023 в 14:11 4147 3

Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев.

"Това, което мисля, че е ясно за всички, е следното – с непремереното решение за забрана за вноса на украинското зърно служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно и по-скъпо олио и фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева.". Това зави министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

По-рано днес премиерът Николай Денков съобщи, че правителството смята за правилно освобождаването на вноса на зърно от Украйна.

Според Василев е очевидно, че разумната политика е, ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, да има за тях целеви помощи. Но да се освободи вноса, така, както беше освободен миналата година, за да може да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни. Василев е на мнение, че това е отговорното решение в полза на всички български граждани.

Финансовият министър съобщи, че приходите от производство на зърнени култури миналата година са 9,976 млрд. лева. Декларираната печалба, върху която са платени данъци за сектор зърнопроизводство е 2,507 млрд. лева. 2021 г., за сравенние, приходите на сектора са 7,965 млрд. лв., печалбата е 1,862 млрд. лева. Приходите за 2021 г. са 8 млрд. лв., печалбата е 1,9 млрд. лева. Приходите за 2022 г. са 10 млрд. лв., печалбата е 2,5 млрд. лв. на сектор зърнопроизводство, посочи Василев. По думите му секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това са 100 млн. лв. невнесен акциз в държавната хазна от сектора. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители с основна част сектор зърнопроизводство за 2021 г., е 1,6 млрд. лв., за 2022 г. е 1,96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. са европейски средства, 1,1 млрд. лв. са средствата от националния бюджет, информира министърът.

Забраната на внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. До края на годината, ако се продължи тази забрана, очакваме щетите да са около 40 млн. лв. на месец, добави Василев.

В отговор на въпрос дали министърът на земеделието Кирил Вътев е бил информиран за това решение, Асен Василев каза, че дискусии в кабинета има, те се водят няколко седмици.

"На миналото заседание на МС имахме много дълга дискусия по въпроса и за първи път там изнесох данните за щетите за бюждета", каза министър Василев. Има вече взето решение, че България не подкрепя удължаването на забраната за внос за украинско зърно, посочи още министърът, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

15.09 2023 в 12:25

Някакъв нов индивид във форума е написал някакви лъжи относно ГМО, мнооого загрижен за здравето ни!

Без да съм специалист по въпроса мога уверено да твърдя, че цялата земеделска продукция по света е от хибридни сортове!?!

А някакъв пляка кремльовски опорки...

11936

2

Христо Венев

15.09 2023 в 10:20

"Хляб на нормални цени" изготвен със зърно пълно с ГМО, как да го разбирам? В същото време износ на нашенско зърно за Европа, щото е чисто и по стандарт. Поредното ала-бала на сглобката за сметка унищожаване здравето ни.

615

1

Уисъл блоър

13.09 2023 в 15:06

Това е вече значителна причина за импийчмънт на резидента-руски агент Гумен Гадев, коленичещ пред руската гуВернантка на задунайска губерния (Дърта Киккимора). А именно ощетяване на хазната (данъкоплатците т.е. нас) в особено големи размери!
 
X

Да помогнем на украинските деца!