Започва изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ ''Козлодуй''

Кристина Минчева 18 декември 2023 в 15:13 7528 0

Радослав Рибарски

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Радослав Рибарски ПП-ДБ

Парламентът реши "за" строеж на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“ с технология AP1000. Проектът на решение е внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Делян Добрев. С него Народното събрание (НС) възлага на министъра на енергетиката в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на "Българския енергиен холдинг" ЕАД да предприеме действия за увеличение на капитала на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД с парична вноска в размер на до 1 500 000 000 лв., с цел увеличаване капитала на „АЕЦ Козлодуй — Нови мощности” ЕАД в същия размер.

НС възложи на енергийния министър да използва бъдещите приходи от продажбата на оборудване с дълъг цикъл на производство, собственост на НЕК— ЕАД, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене", единствено за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" .

В решението се казва Министерският съвет, чрез министъра на енергетиката, до 31 март 2024 г. да предприеме всички необходими действия за вземане на решение по Закона за безопасно използване на ядрената енергия за изграждане на блок 7-ми с технология АР 1000, съгласно индикативен график. Освен това  МС чрез министъра на енергетиката до 2.02.2024г. да предприеме действия за стартиране на необходимите процедури за изграждане на втори блок с идентична технология на утвърдената от АЯР Площадка N22 /8-ми блок/, се казва още в решението.

В края на ноември Министерският съвет прие декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия, което е в съответствие с енергийната политика на България и действията на българското правителство за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ "Козлодуй".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика