Всички неопаковани храни - с етикети

OFFNews 17 март 2021 в 15:58 3562 1

Снимка Pixabay

Всички неопаковани храни, които стигат до крайния потребител, трябва да бъдат етикетирани. Изискването е записано в наредба за предоставянето на информация на потребителите за храните, одобрена от Министерския съвет.

Изискванията се отнасят за директна продажба на неопаковани храни на краен потребител, както и за такива, които се предлагат от заведенията за обществено хранене, където продуктите не са предварително опаковани. Етикетите трябва да указват наименованието на продукта, срока на минимална трайност или годност, както и информация за бизнес оператора, който предлага храната на пазара.

Наредбата изисква информация за съдържанието на продуктите да се поставя в близост до храната, на мястото на предлагането ѝ в обекти за търговия на дребно с храни. За храни, които са предварително опаковани и се доставят от заведения за обществено хранене, клиентът ще бъде информиран за съдържанието им при получаване на храната. Съдържанието на храни, които се консумират в заведения за обществено хранене, може да бъде поискано от потребителя на място.

Освен това етикетите трябва да бъдат с маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната. Това ще позволи храните, които представляват риск за здравето на потребителите, да бъдат по-лесно проследени и възбранени.
Основната цел на измененията е защита на здравето на потребителите и гарантиране правото им на информираност. До момента за тези храни се изискваше единствено да бъдат посочени съставките, причиняващи алергии или непоносимост, посочват пресцентърът на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

George Adrian Ilie

27.04 2021 в 16:55

На itgstore.bg (https://bit.ly/32Q37RQ) можете да намерите цялостни решения за печат на етикети за доставка на храна: принтери за етикети, приспособими към всеки бюджет и термо етикетни ролки с различни размери. Те имат широка гама от продукти на склад и предлагат безплатна поддръжка за инсталиране на оборудване.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews