Танов обещава още през май да преизпълни ръста на приходите за годината

OFFNews 12 май 2015 в 14:36 3459 3

Снимка Боби Тошев, БГНЕС

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов отчете 150 млн. лв. повече приходи във ведомството в сравнение с миналата година.

Той планира още през май да изпълни заложеното увеличение на приходите за цялата 2015 г.За четирите месеца на тази година събраните от митницата приходи са с над 150 млн. лева повече отколкото миналата година, обяви пред журналисти генерал Ваньо Танов. Директорът на Агенция "Митници" участва в кръгла маса "Финансиране на организираната престъпност: институционални мерки и противодействие", на което беше представено проучавне на Центъра за изследване на демокрацията за финансите на престъпните групи. "Проблемът в страната е, че няма последователност в действията. Вижте каква е разликата между 2014 г. и 2013 г. Нямаше такива причини с 1.5 млрд. лева да бъдат надолу приходите", каза още шефът на митниците. "Миналата година петролът е 106-112 долара на барел, сега е 60 долара на барел и аз как събирам повече ДДС отколкото миналата година", възмути се той.

След увеличаването на акциза през 2009 г. се е отворила голяма ниша на пазара за нелегални цигари, като България е била "нападната от всички граници". След намалянето на акциза през 2010 г. легални производители на цигари в България са започнали нелегално производство на цигари и така от средата на 2013 до края на 2014 г. българските цигари са били 70% от нелегалния пазар на цигари в България, разкри Танов.  След наложения мониторинг над фабриките за цигари в края на миналата година, натискът се е преместил по границите и така през март са минали четири камиона с цигари. Според ген. Ваньо Танов става дума за канал за чужбина, който е преминавал през България, но е имал сигурни гаранции, че няма да бъде хванат: "Колко трябва да си сигурен, че нищо няма да ти се случи, за да тръгнеш така", коментира още директорът на митнциите и отбеляза, че банковите гаранции за акциза са били 22 млн. лв. Цигарите са тръгнали от турския град Мерсин, а в България са били "пренатоварени" в други камиони.

За арестите и задържаните гранични полицаи и митничари ген. Танов коментира, че  "възелът трябва да се разреже" на най-високо ниво. По думите му възможностите на агенцията да се бори с корумпирани служители са силно ограничени. Със собствени сили може да правим дисциплинарни производства, но не и да докажем корупция, защото ние по-скоро вървим след събитията и тези разследвания от нас са за дисциплинарна отговорност, а не и за наказателна, обясни той. За 6 години не можах да видя един осъден митничар и влязъл в затвора, което би действало профилактично, посочи шефът на Агенция" Митници".  Танов декларира, че никога не е позволил политик да кадрува във ведомството, което ръководи, както и че няма политически престъпни групи свързани с контрабандата в митниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков